Most šalje poruke da će rušiti poreznu reformu, Plenković uvjerava da je sve pod kontrolom

Autor: Poslovni.hr/H , 09. studeni 2016. u 12:02
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok mediji uvelike pišu o tome da Most ruši najvažniji projekt nove vlade, premijer uvjerava da će sve biti prema planu.

Kao što je Poslovni dnevnik objavio u današnjem tiskanom izdanju iz Mosta navodno traže odgodu porezne reforme na godinu dana, ali premijer Andraj Plenković, čini se, nije impresioniran tim neslužbenim informacijama. 

Plenković je kazao u srijedu za Hrvatski radio da cijela Vlada stoji iza projekta porezne reforme, da je cilj da ona stupi na snagu od početka iduće godine i da vjeruje kako će se održati koherentnost parlamentarne većine kada je riječ o tom paketu.

Govoreći o poreznoj reformi, istaknuo je da je prije svega riječ o prijedlogu koji dolazi iz stručnih, profesionalnih krugova i da je usko povezan s HDZ-ovom izbornom kampanjom i obećanjima koje su jasno artikulirali proteklih mjeseci, a odnose se na tri ključna cilja – omogućiti građanima viši dohodak, rasteretiti poduzetnike i pritom osigurati stabilnost javnih financija.

"Ovaj tjedan sva ministarstva daju očitovanje na zakonske prijedloge koje je podnijelo Ministarstvo financija. Oni će biti na Vladi u četvrtak, nakon toga ide rasprava u Hrvatski sabor i smatram da ćemo tom cjelinom paketa, kojeg zaista treba gledati sveobuhvatno, postići sva tri cilja koja smo namjeravali i naravno da ne samo ja, nego i cijela Vlada stoji iza tog projekta," rekao je Plenković u intervjuu u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Osvrnuo se i na pitanje podizanja stope PDV-a na ugostiteljstvo, s trenutnih 13 posto na 25 posto, kazavši da treba voditi računa o kvalitetnim rezultatima ovogodišnje turističke sezone i da je Hrvatska turistička zemlja, ali i na druge aspekte osim tih.

"Prije svega, da će stopa na smještaj ostati na 13 posto, što je također bitno, osobito kada se gleda iz kuta hotelijera. Drugo je da će svi oni koji se bave ugostiteljstvom imati smanjeni porez na dobit, što nije nebitno. Također, smanjuje se i porez na dohodak u velikoj većini slučajeva, što je također važno za ukupno poslovanje. I treće, priznat će im se niz troškova reprezentacije u većoj mjeri nego je to bilo do sada", rekao je Plenković

Dodao je da se treba uzeti u obzir realna kalkulacija i vidjeti što sve ova reforma u svojoj puni donosi, a što odnosi.

Na upit podržava li Most reformu i može li biti siguran da će reforma stupiti na snagu početkom iduće godine, premijer Plenković je kazao da je siguran u to.

"To je naš cilj. Mi smo u jednoj široj aktivnosti senzibiliziranja naših partnera i objašnjavanja reformi koje radimo, prije svega išli putem da smo odmah pristupili saborskim klubovima, dakle klubu HDZ-a i stranaka koje su s nama u tom klubu, i klubu Mosta, i to u jednom proširenom sastavu, i klubu nacionalnih manjina, kojima je ministar Marić predstavio svoju reformu. Normalno je da da ima određenih pitanja i potreba za dodatnim informacijama, pa i sugestijama i eventualnim modifikacijama. U saborskoj proceduri vjerujem da će svaki od zastupnika, pa i klubova imati mogućnost nastojati eventualno promijeniti pojedini zakon koji bude u proceduri, ali čini mi se da ćemo u cjelini gledamo, održati koherentnost parlamentarne većine kada je riječ o paketu poreznih zakona", istaknuo je Plenković.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Porezna reforma treba biti pravednija. Po meni je ok da neoporezivi dio place bude 5600kn. A preko 15000 pojacati porez.

1) To je 2000 eura, valjda bruto. Znaci da ce svi koji su imalo obrazovani ili znaju dobro svoj zanat imati jos vise razloga da presele u Njemacku.
2) Ljude se motivira na poreznu evaziju
3) Ljude se demotivira da se obrazuju i rade vise jer ce od toga imati malo koristi (ako ne isele iz Hrvatske)

Porezna reforma treba biti pravednija. Po meni je ok da neoporezivi dio place bude 5600kn. A preko 15000 pojacati porez.

New Report

Close