Moslavci prvi u državi plasiraju zajedničko vino – probrani škrlet

Autor: Marta Duić , 01. rujan 2019. u 22:00
Janko Kezele jedini primio 3 G.E.T. zvjezdice

Bit će grožđe s najboljih pozicija 8 vinarija.

U vinariji Trdenić u Popovači dodijeljene su prve G.E.T.Stars oznake za vinarije koje rade dobar posao u vinskom turizmu.

“Moslavina je regija koja je najbolje napredovala u zadnje vrijeme, stoga smo odlučili startati s nagradama u njihovom vinogorju jer njih šest treba istaknuti kao dobre primjere. Što je Michelin za restorane, mi želimo biti za vinarije, a u pregovorima smo za širenje na Crnu Goru, Mađarsku i Austriju”, istaknuo je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. koja dodjeljuje priznanja. Tri zvjezdice dobio je Seoski turizam Kezele, dvije su dobile vinarije Trdenić i Voštinić-Klasnić, jednu zvjezdicu vinarije Mikša i Miklaužić, a vinarija Ilovčak dobila je preporuku.

“Na našem seoskom turizmu ostvaruje se 3500 noćenja godišnje čime dokazujemo da je moguće napraviti dobru turističku priču i na kontinentu. Osim autohtone sorte škrlet, našu regiju odlikuje zajedništvo kojim podižemo priču o vinskom turizmu i cijeloj destinaciji”, istaknuo je Janko Kezele.

Osim priznanja najboljima, predstavljen je pilot projekt njihova vinogorja koji je dodatan dokaz zajedništva. Osam proizvođača koji su udruženi od 2016. odlučilo je napraviti zajednički škrlet kojim će pod jednom etiketom predstaviti ovu autohtonu sortu i ono najbolje od nje.

“Bit će to isto vino, vinificirano na istom mjestu (ove godine u vinariji Miklaužić) čime ćemo zajednički nastupiti na tržištu. Prvi smo u Hrvatskoj koji su se odlučili na ovaj potez, a vino će biti premijerno predstavljeno u prosincu. U njemu će biti grožđe s najboljih pozicija osam proizvođača i bit će ga od 10.000-15.000 butelja. Osim zajedničke etikete, svaki od osam proizvođača zadržava i svoje dosadašnje individualne etikete”, objašnjava Tomislav Trdenić koji je predstavio ovaj pilot projekt, jedinstven u nas. Vinar Marko Miklaužić napominje kako su u modi mlada, svježa vina te kako će ovim potezom riješiti prodaju u budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close