‘Moramo težiti da ljudski kapital dosegne 70% ukupnog’

Autor: Marija Brnić , 02. srpanj 2018. u 22:02
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Predsjednica i premijer na Vijeću za demografsku revitalizaciju bez ‘otrovnih strelica’.

Relaksirani su zategnuti odnosi Pantovčaka i Banskih dvora koji su posljednjih tjedana kulminirali oko teme demografskih mjera. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković našli su se na pola puta, ne na sjednici Vlade kako je tražila predsjednica nego sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojoj je ona dobila priliku predstaviti Vladi svoje prijedloge demografskog spašavanja zemlje. Iz njihovih poruka jasno je da su usuglasili da je to problem koji nadilazi politikantstvo, već zahtijeva šire zahvate i popravljanje ne samo populacijskih mjera nego i ukupne kvalitete života u Hrvatskoj.

Kolinda Grabar-Kitarović smatra to nužnim jer je broj ljudi koji odlaze iz Hrvatske čak 2,6 puta veći nego to iskazuju službene statistike. Lani se, prema podacima koje je iznijela, iselilo oko 80 tisuća ljudi, uglavnom mlađe dobi, pa su logičan slijed procjene da će, bez poduzimanja mjera, Hrvatska 2051. imati za oko 1,1 milijun stanovnika manje nego u vrijeme posljednjeg popisa 2011., s tim da su procjene da već danas u Hrvtskoj živi manje od četiri milijuna stanovnika, te da je sve nepovoljniji dobni odnos.

“Ljudski kapital ključan je za razvoj i u strukturi modernih razvijenih država on predstavlja oko 70 posto sveukupnog kapitala”, istaknula je predsjednica apelirajući na sinergiju kako bi se u Hrvatskoj očuvalo to bogatstvo.

Dojam je da premijera više zabrinjava manji broj rođenih jer se u Hrvatskoj svaki dan rodi 100, a umre 150 ljudi, zbog čega je iznio niz mjera kojima Vlada “gasi požar” i nastoji uskladiti poslovni i obiteljski život građana.

“Ohrabruje me ono što sam čula, što planira Vlada kako bismo stvorili iste uvjete kao i države u koje nam se iseljavaju koja se nada da će se oko ove teme naći zajednički dogovor poput onoga koji je postojao za ulazak u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close