Moralić želi kaštelanski Adriachem zbog vrijednog zemljišta

Autor: Marija Brnić , 20. veljača 2007. u 06:30

Moralić je obećao da će se s proizvodnjom folija i cijevi nastaviti na postojećoj lokaciji još najmanje tri godine

Po cijeni od 1 kune, uz obvezu podmirenja najmanje 104 milijuna kuna obveza prema državi i ostalim vjerovnicima, Hrvatski fond za privatizaciju oglasio je jučer prodaju kaštelanskog proizvođača plastičnih masa Adriachema. Budući da je riječ o trećem krugu natječaja, u kojem se dionice nude pod posebnim uvjetima, HFP od potencijalnih ponuđača traži prilaganje petogodišnjeg poslovnog plana, u kojemu će među ostalim biti projekcija računa dobiti i gubitka, bilance stanja i novčanog tijeka za idućih pet godina, kao i procjene kretanja broja zaposlenika. Ponuda mora sadržati i investicijski plan, u kojemu detaljno treba izložiti strukturne i financijske odredbe ulaganja kojima će investitor osigurati dugoročno isplativo poslovanje Adriachema.

Dugovi tvrtke
Adriachem, kako HFP navodi u natječaju, pozivajući se na informacije Uprave tvrtke, državnim vjerovnicima duguje 65,4 milijuna kuna do konca studenoga prošle godine. Osim tih, od potencijalnog kupca očekuje se i podmirenje obveza prema zaposlenicima koje su do istog datuma iznosile 18,4 milijuna kuna, kao i preostalih 20,2 milijuna kuna nepodmirenih obveza prema ostalim vjerovnicima. Ta brojka nije i konačna jer se predviđa natječajem da će kupac preuzeti i one obveze koje su nastale do zaključenja ugovora, kao i sve ugovorne i zakonske kamate. Što se prava zaposlenika tiče, investitor treba prihvatiti postojeći kolektivni ugovor, a nije u ovom slučaju nevažna i odredba o zadržavanju osnovne djelatnosti tvrtke. Riječ je o uobičajenoj formulaciji u privatizacijskim natječajima, no kako za Adriachem dosad i nije bilo mnogo interesenata, gotovo je izvjesno da će se na njega javiti poduzetnik Enver Moralić, a kojega Adriachem zanima zapravo zbog vrijednog zemljišta. Moralić je prije nekoliko godina kupio propali Adriavinil, na čijem zemljištu namjerava realizirati ambiciozan plan gradnje turističko-hotelskog kompleksa. No Moralić ne skriva kako za taj projekt računa i na susjedno zemljište, na kojemu se nalazi pogon Adriachema.

Nova lokacija
Njegova se tvrtka Kemokompleks, doduše pismom namjere, javila na posljednji natječaj HFP-a u kojemu je većinski dionički paket nuđen po cijeni od 16,7 milijuna kuna a da se na njega računa i u trećem krugu koji će trajati do 20. travnja, potvrđuju i informacije o razgovorima koje je u međuvremenu vodio s lokalnim vlastima u Kaštel Sućurcu i predstavnicima zaposlenika. Odredba o zadržavanju proizvodnje hidroizolacijskih folija i PVC cijevi, uvjereni su svi nakon tog sastanka, Moraliću ne bi trebao biti problem. Obećao je, naime, da će se s proizvodnjom folija i cijevi nastaviti na postojećoj lokaciji još najmanje tri godine, a potom bi samo postrojenje bilo preseljeno na novu lokaciju koju će on osigurati, kako bi se na sadašnjem prostoru konačno pristupilo realizaciji gradnje hotela, kockarnica, marine i ostalih planiranih sadržaja. Natječaj, inače, predviđa i da investitor koji pobijedi na natječaju nekretnine i dionice Adriachema ne smije prodati ni opteretiti najmanje godinu dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora dok one nekretnine na kojima će biti obavljena ulaganja investitor ne smije prodati sve do ispunjenja obveze iz investicijskog plana.




Komentirajte prvi

New Report

Close