Moralić ulaže 150 milijuna eura u Kaštelanski zaljev

Autor: Sandra Livajić , 10. siječanj 2007. u 06:30

‘Javit ćemo se na natječaj za Adriachem, a ostalo ovisi o HFP-u. Planiramo na prostoru bivšeg Jugovinila izgraditi turističku oazu’, potvrdio je Moralić

Tri godine nakon što su njemački Kemokopleks u vlasništvu Envera Moralića i splitski Lavčević kupili propalu kaštelansku tvornicu Adriavinil, započelo je rušenje dijela starih pogona na istočnoj strani tvornice. Sada se ruše objekti koji se nalaze između mehaničke radionice i industrijskog kolosijeka. Nakon ovih objekata rušenje će se nastaviti zapadnije, rušit će se stare ležeće autoklave i stari pogon e-pvc. Radove izvodi Lavčević sa svojom mehanizacijom koji je zajedno sa Kemokompleksom suvlasnik tvornice. “Rušimo objekte za koje smo dobili dozvolu za rušenje, a riječ je tek o 15 posto objekata bivše tvornice.

Za ostatak očekujemo dozvolu za rušenje u roku četiri do pet mjeseci“, kaže direktor splitskog Lavčevića Petar Antić. Kemokompleks i Lavčević kupili su u travnju 2003. godine za 5,32 milijuna eura prostor i pogone propale kaštelanske tvornice Adriavinil, bivšeg Jugovinila, radi gradnje gospodarsko-turističke zone koja će se prostirati na oko 200 tisuća četvornih metara na obali Kaštelanskog zaljeva. ”U planu je gradnja apartmanskog naselja sa oko 1500 luksuzno opremljenih apartmana, te hotela s nekoliko kockarnica, trgovinama i garažom. Uz obalu će se sagraditi marina za prihvat 650 do 900 brodova te tzv. suhi vez s još 200-300 mjesta sa svim pratećim ugostiteljskim i servisnim sadržajima. Riječ je o investiciji od 150 milijuna eura”, kaže Enver Moralić, kemijski i naftni magnat, koji se u posljednje vrijeme bavi i vinom, jedan od sto najbogatijih ljudi u srednjoj i istočnoj Europi, čije se bogatsvo procjenjuje na najmanje 400 milijuna dolara.

Moralić je zainteresiran i za susjedni Adriachem koji raspolaže vrijednim nekretninama i zemljištem na atraktivnoj lokaciji. Na poziv HFP-a za prodaju Adriachema početkom listopada prošle godine Moralićev Kemokompleks jedini je uputio pismo namjere. Nakon propalog drugog kruga natječaja za Adriachem očekuje se treći natječaj po posebnim uvjetima, uz otpis dugova, odnosno za jednu kunu. “Javit ćemo se na natječaj za Adriachem, a ostalo ovisi o HFP-u. Planiramo zaokružiti cjelinu i na prostoru bivšeg Jugovinila izgraditi turističku oazu”, potvrdio je Moralić. Adriavinil je dio nekadašnjeg Jugovinila, osnovanog “rješenjem vlade FNRJ još 1947. godine koji je s izgrađenim kapacitetom od 3000 tona PVC praha godišnje bio jedna od prvih i najvećih tvornica plastičnih masa te vrste u Europi.

Raspadom Jugoslavije raspada se i Jugovinil i 1990. godine mijenja ime u Adriachem te se dijeli u dvije gospodarske cjeline. Dvije godine poslije u bazni dio ulazi kao vlasnik Ina Zagreb i Splitska banka te se formira Inavinil d.d., a Adriachem ostaje zaseban prerađivački subjekt. Ina 1995. napušta Inavinil koji mijenja ime u Adriavinil te traži strateškog partnera. Godine 2001. nakon radničkih štrajkova i prosvjeda tvornica odlazi u stečaj, a na javnom natječaju, u petom pokušaju, tvornički kompleks na više od 200.000 četvornih metara kupuju Lavčević i Kemokompleks, najavljujući stvaranje turističke oaze. Splitski Lavčević nastoji oživjeti svoju građevinsku djelatnost, a turizmom se počeo baviti prije nekoliko godina osnivanjem tvrtke Lavčević hotelijerstvo. Lavčević hotelijerstvo već posjeduje turističko naselje u Milni na Braču te hotel Dujam u Splitu, a za turistički izgradnju Lavčević je kupio lokaciju u Omišu te bivšu tvornicu Adriavinil.

Poslovanje Lavčevića
Lavčević d.d. Split osnovan je 1948. godine, a od 1992. godine organiziran je kao dioničko društvo, odnosno poslovni sustav s deset društava s ograničenom odgovornošću, s oko 800 zaposlenih.
Temeljni kapital Lavčevića je 167,626.766 kuna
Većinski vlasnik Lavčevića je zagrebačka Montmontaža
Godišnji promet Lavčevića d.d., uključujući povezana društva, iznosi oko 650,000.000 kuna

Nafta i vinarstvo
Naftno-kemijski biznismen Enver Moralić rođen je u Kotor Varoši. U Zagrebu je studirao agronomiju te radio u Kemikaliji u kojoj od 1969. do 1974. godine postaje predstavnik u Frankfurtu. U Njemačkoj osniva svoju tvrtku Kemokomplex koja na tržištu nafte ostvaruje godišnji promet veći od milijardu dolara. Nakon demokratskih promjena Moralić se vraća u Hrvatsku i kupuje bivše imanje hrvatskih vitezova-templara Božjakovinu te PIK Kutjevo uz koje veže planove da postane jedan od najvećih vinara u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close