Moralić platio sva dugovanja državi za Kutjevo

Autor: Marija Brnić , 18. srpanj 2016. u 22:00
Press photo

Tvrtka Božjakovina u 2014. i 2015. godini investirala ugovorenih ukupno 69 milijuna kuna. Ugovor je sklopljen još prije 12 i pol godina s nekadašnjim Hrvatskim fondom za privatizaciju.

Enver Moralić ispunio je sve svoje obveze prema državi temeljem privatizacijskog ugovora za Kutjevo sklopljenog još prije 12 i pol godina s nekadašnjim Hrvatskim fondom za privatizaciju (HFP).

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), pravnog sljednika HFP-a, na sjednici u utorak biti će izviješteno kako je Moralićeva tvrtka Božjakovina u 2014. i 2015. investirala ugovorenih ukupno 69 milijuna kuna. Taj je poljoprivredni kombinat u teškoćama Moralić preuzeo za 10 milijuna kuna, uz obvezu da u razdoblju od pet godina nakon kupnje u tvrtku uloži ukupno 250 milijuna kuna, i to u dvije faze.

Najprije je tvrtku Moralić morao hitno dokapitalizirati radi pokrića ranijih dugova i deblokade, što je i provedeno u iznosu od 100 milijuna kuna, no drugi dio ugovorenog plana ulaganja bio je usporen i više puta prolongiran zbog, kako se pravdao Moralić, gospodarske krize. Dio ulaganja njegovoj Božjakovini u Kutjevo priznat je u međuvremenu kroz unos zadržane dobiti u temeljni kapital tvrtke, a prihvaćene su bile i promjene oko segmenta proizvodnje u koje bi se investiralo.

No, preostale dvije transakcije unošenja kapitala u Kutjevo ishođene su tek pravnim pritiskom CERP-a i na koncu aktiviranjem ovrhe. Moralić je nastojao svoje obveze provesti kroz različita alternativna rješenja poput prijenosa zemljišta na Kutjevo, međutim, CERP nije odustajao da se obveza Božjakovine provede prema posljednjim izmjenama kupoprodajnog ugovora. Božjakovina je na koncu provela svoja ulaganja u Kutjevo, najprije u visini 36,4 milijuna kuna, a potom i posljednju tranšu od 32,6 milijuna kuna.

Time je slučaj privatizacije te kutjevačke prehrambene industrije za državu konačno postao i zaključen slučaj. Kutjevo posljednjih godina posluje pozitivno, lani je tvrtka ostvarila ukupno 322 milijuna kuna prihoda, od čega je, prema podacima Poslovna.hr, 59 milijuna kuna ostvareno kroz izvozne poslove. Broj zaposlenih prošle je godine neznatno smanjen, no proteklih godina drži se na razini od oko 700 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close