Moraju objaviti imena svih kandidata za vodeće pozicije

Autor: Marija Brnić , 20. svibanj 2018. u 22:00
Tražit će se i detaljnije informacije o donacijama i sponzorstvima/FOTOLIA

Kandidati za šefovska mjesta morat će prijaviti i članove obitelji koji su zaposleni u tvrtki za koju se natječu.

Sve kandidature za članove nadzornog ili upravnog odbora za tvrtke u državnom vlasništvu koji se biraju na skupštini trebaju biti javno objavljeni na internetskim stranicama poduzeća, najkasnije s danom objave oglasa za sazivanje glavne skupštine na kojoj se biraju.

Prijedlog je to Ministarstva pravosuđa u Antikorupcijskom programu za trgovačka poduzeća u državnom vlasništvu za razdoblje od 2018. do 2020., koji je stavljen u javnu raspravu do 8. lipnja.  Ministarstvo u cilju poboljšanja transparentnosti kod izbora upravljačkog kadra predviđa i da kandidati u postupku imenovanja ubuduće prilažu i izjave o "okolnostima iz kojih može proizlaziti potencijalni sukob interesa", informacije o obavljanju poslova u drugim poslovnim subjektima koje se bave istom djelatnošću kao tvrtka u kojoj se pojavljuju kao kandidat za upravljačku poziciju, među ostalim i podatke o vlasništvu u drugim poduzećima, te članovima obitelji koji su moguće zaposleni u poduzeću u kojem se javljaju na natječaj.

Najveći nedostatak postojećeg zakonodavnog okvira za Ministarstvo pravosuđa proizlazi iz činjenice da Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne propisuje izričitu zabranu da poslovni subjekt povezan s članom uprave u državnoj tvrtki stupa u poslovne odnose s tvrtkama kćerima državne tvrtke koju vodi, a takve zabrane nisu propisane ni za članove nadzornih odbora u njima.

Osim toga, po novome, nadzornici u državnim tvrtkama ne smiju "za svoj ili tuđi račun, osobno ili putem trećih osoba" obavljati poslove iz djelatnosti koju obavlja društvo, niti savjetovati osobe koje se mogu smatrati konkurentskima. Dužni su i objaviti veličinu udjela u poduzećima koja se mogu smatrati konkurentskima, te sve promjene u roku pet dana kada one nastupe.Ministarstvo smatra treba još transparentnijim učiniti i pitanje donacija i sponzorstva, jer mnogi još ne objavljuju detalje o tim.

Traži se i da objavljuju natječaje o zapošljavanju, pozive na testiranja i informacije o statusu postupka zapošljavanja, kao i odluke natječajnih komisija. Mnoge državne tvrtke još ne objavljuju na svojim web stranicama podatke o godišnjem poslovanju, a Antikorupcijski program predviđa da trebaju, uz izvješća, objavljivati i informacije o glavnim rizicima kojima je poslovanje izloženo, cjenike svojih usluga, podatke o izvorima financiranja i troškovima rada

Komentirajte prvi

New Report

Close