Moody’s ostao bez riječi, čeka se S&P

Autor: Ana Blašković , 24. srpanj 2014. u 22:00
S&P je zasad najkritičniji u ocjeni/FOTOLIA

Danas objava revizije rejtinga.

Nakon što je rejting agencija Moody's prošlog tjedna neočekivano preskočila redovnu reviziju kreditne vjerodostojnosti Hrvatske, investitori danas očekuju report Standard&Poor'sa.

U usporedbi s ostale dvije agencije, S&P je rejting spustio stepenicu dublje u špekulativnom teritoriju ocjenom BB, ali jedini ima stabilnu prognozu. Hoće li S&P potvrditi rejting ili nam prijeti nova korekcija u očima međunarodnih kreditora, nitko od stručnjaka nije želio nagađati. Neslužbeno se spominje mogućnost da rejting dobije potvrdu, ali uz korekciju izgleda u idućem razdoblju. Također, iznenađujuća šutnja Moody'sa, koji je odbio izjasniti se stoji li i dalje iza rejtinga Ba1 s negativnom prognozom ili ne, mogla bi značiti da ta agencija čeka 'mig' S&P-a.

Što se zapravo dogodilo od siječnja i posljednje revizije? Hrvatska je automatizmom ušla u Proceduru prekomjernog deficita koja bi trebala osigurati barem dječje korake u poželjnom smjeru kosolidacije javnih financija. Sve ostalo, odnosno 'intrinzični faktori' ekonomije, nastavljaju klizanje prema dolje: ekonomskog rasta nema, konkurentnost se ne poboljšava, javni dug ima strmu tendenciju rasta, deficit se 'pegla' prebacivanjem beneficiranih radnika iz drugog u prvi stup, a dublje reforme na rashodnoj strani proračuna ostaju iluzija. Istodobno, premija rizika za Hrvatsku raste, a time i cijena duga, za razliku od ostalih zemlja koje su uspjele profitirati od rekordno niske cijene novca u svijetu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close