MOL odlučio: Prodajemo svoj udio u Ini!

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2013. u 18:43
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora da započnu s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i i tako završe pregovore s hrvatskom Vladom.

 Mađarski MOL ovlastio je svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, priopćeno je večeras iz MOL-a.

"Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije", izvijestili su iz MOL-a u obavijesti sudionika tržišta kapitala o svom stajalištu vezanom uz ulaganje u Inu.

Ta je obavijest objavljena kasno poslijepodne, nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini, a izjave glavnih pregovarača potvrdile su različita gledišta i razmimoilaženja dviju strana, uz naglasak da će nastaviti pregovore.

Kako je nakon sastanka izjavio glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar, današnji je sastanak pokazao da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dvaju partnera.

"Što se tiče upravljanja Inom, čvrsto vjerujemo da je postojeći model u skladu s najboljom međunarodnom praksom te hrvatskim i europskim propisima. U svakom slučaju, uvjereni smo da ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske pronaći rješenje koje će doprinijeti budućnosti Ine", izjavio je Molnar.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim u razgovorima s MOL-om, nakon sastanka je ponovio kako ima dosta otvorenih pitanja i nesuglasica. "Danas smo otvorili i predložili novi način korporativnog upravljanja koji ćemo sutra i službeno uputiti kolegama iz MOL-a. Mislim da bi bilo dobro, a tako smo se i sporazumjeli, da ćemo nastaviti s kontinuitetom pregovaranja", rekao je Vrdoljak i poručio da će Vlada napraviti sigurno sve što treba da zaštiti Inu, ispregovara poziciju Ine u interesu same kompanije, njenih zaposlenika i u konačnosti energetske stabilnosti Hrvatske.

Mađarski MOL ima 49,1 posto dionica Ine, a hrvatska Vlada 44,84 posto.

Priopćenje Mola stiže nakon današnjeg sastanka pregovarača hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a na kojem su potvrđene znatne razlike u stavovima dvaju partnera:

 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Pa šta je tu čudno.
Imaju partnera koji je neprijateljski raspoložen.
Ako su Mađari tako loši onda nije problem pronaći boljega.

Nije problem u Mađarima već u našim korumpiranim političarima.

Ispada da nas ceo svet ne voli.

Sad kad potencijalni kupac napravi dubinsko snimanje- bit će – kukulele…..

samo da vlada ne počne pjevati ustani bane hrvatska te zove zove
onda bih se tek zabrinio

moš mislit, pa mađari su naguzili same sebe, zaglavili s hrpom dionica za koje nema šanse da nađu kupca. i osuđeni na ovu grupu TNT iz banskih dvora kao “poslovnog partnera”. koji će ih u svemu blokirati i svjesno gurati firmu u propast jer time dokazuju suverenost nad firmom. kao što rade sa svim drugim što je u državnim rukama. a i s onim što nije.

New Report

Close