'Moja situacija u SDP-u je teška, imam dojam da sam postala problem'

Mirela Holy (PXL) Mirela Holy (PXL)

Holy ocjenjuje i da će se pitanje njezina "vrlo komplicirana" statusa u SDP-u uskoro riješiti...

SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy odbacila je jučer špekulacije da će biti kandidatkinja Hrvatskih laburista za gradonačelnicu Zagreba, ali je upozorila na svoju tešku situaciju u SDP-u što bi, kaže, moglo rezultirati njezinim odlaskom iz stranke.

"Moja situacija u SDP-u je teška, imam dojam da stranka ne računa na mene i da sam joj postala problem. Moram vidjeti ima li smisla nastaviti ovako dalje", izjavila je za Hinu Holy, upitana za komentar medijskih nagađanja o njezinu odlasku iz SDP-a. Potvrdila je da je razgovarala s laburistima, ali i odbacila nagađanja da će biti njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. "Tek ako jednoga dana ne budem dio SDP-a, razmišljat ću o svom budućem političkom angažmanu, ali kakav će on biti, to je sada u domeni teške fikcije", ističe Holy. Ocjenjuje i da će se pitanje njezina "vrlo komplicirana" statusa u SDP-u uskoro riješiti, jer su stvari već "dosta daleko otišle".

Obrazlaže to činjenicom da nakon četiri mjeseca staža u novom sazivu Sabora još nije dobila mjesto niti u jednom saborskom odboru, stopirana su sva tri njezina zakona iz područja zaštite okoliša, a u klubu zastupnika SDP-a prema njoj se odnose s nepovjerenjem. "Bila sam ministrica zaštite okoliša, a sad me ne žele ni u odboru (za zaštitu okoliša)", kaže Holy. Napominje da je u anketi pri dolasku u Sabor, prije četiri mjeseca, iskazala interes za članstvo u odboru za zaštitu okoliša, u kojemu je jedno mjesto ispražnjeno. "Kao bivša ministrica, mogla bih značajno pridonijeti radu toga odbora, ali do sada to nije riješeno. Meni je to signal da se sa mnom ne računa i tiha poruka da nisam više poželjna u stranci", rekla je Holy.

Smeta ju i činjenica što sva tri zakona iz područja zaštite okoliša, izrađena za vrijeme njezina ministarskog mandata, još nisu u proceduri. Riječ je o zakonu o otpadu, zakonu o zaštiti prirode i zakonu o zaštiti okoliša. Sva su tri zakona prošla javnu raspravu, dobila pozitivno mišljenje iz Bruxellesa, a po njezinim informacijama, sada ih se značajno želi izmijeniti. "U te su zakone bile ugrađene ključne reforme iz područja zaštite okoliša, navedene i u Planu 21", podsjeća bivša ministrica. Istodobno, kaže, osjeća i da je u klubu zastupnika SDP-a izbjegavaju. "Vlada nepovjerenje prema meni. Nije mi ugodno biti dio problema. Ako je već došlo do toga, bolje da odem", rekla je Holy, odbijajući špekulirati o tome kako će izgledati njezina buduća karijera. 

Mirela Holy ušla je u Sabor nakon što je u lipnju dala ostavku na dužnost ministrice zaštite okoliša i prirode. Ostavku je dala pošto je u javnosti objavljeno pismo kojim je od predsjednika uprave Hrvatskih željeznica Renea Valčića tražila da jednu tajnicu spasi od otkaza. Zbog principijelnosti, njezina ostavka na ministarsku dužnost dobila je potporu velikog dijela javnosti, a uživa i veliki ugled kod ekoloških udruga.

Komentari (11)
 • renči
  renči 20:00 21.10.2012.

  Pa ti jedi organsku hranu ako se usuđuješ.
  Ja je jedem samo ako je ja uzgojim,
  Da mi papa ili engleska kraljica garantiraju da je zdravo i nije organski onečišćeno ne bi je od straha niti pogledala.
  Samo ono što sam sama samcata u svom vrtu uzgojila.

 • renči
  renči 19:57 21.10.2012.

  Neka se ulaže u proizvodnju, pa jedna Švicarska je jedna od najvećih kemijskih industruija svijetu.
  A ne zemlja kravica, čokolade i banaka.
  Pa zašto mi nismo onda ulagali i ne spašavamo nego uz pomoć SDP i HNS sada rastvaramo i ono što još imamonepovratno gubimo.
  A Holy o ekologiji.
  Prozvodnja može biti čista i donositi dodanu vrijednost.Pa bolje ulagati u proizvodnju nego u njemačke solarne ćelije.
  Neproizvodnja je svakako čista, ali i tada smo svi pastiri i selaki ( kmetovi ) i nemamo dodane vrijednosti. Živjeli bi kao oni u Tibetu. Baš im je lijepo tamo, zar ne ? Dođeš na friški nzrak i vidiš ljude kako žive u feudalizmu.
  Tamo je ekologija zaista na 1. mjestu.
  Malo vitra i Sanader su započei, ali ovaj HNS + SDP će nas dovršiti.
  Jedino se još Linić koprca. A gdje je onaj Cunami od investicija koje je čačić obećavao ?
  A o Holy i njenim idejama zaista ne vrijedi govoriti.
  Pa te bajke o nitritima u hranu.
  A jesi li ti vidio kao izgleda organsko onečišćenje navodno organski uzgojene hrane, kao one klice prošle godine u Njemačkoj. Onda kada ti od organski uzgojene hrane umre na stotine ljudi u najstrašnjim mukama od EHEC ( enterohemoragične ešerijije ) i pri tome potroši novaca na liječenje da je penal za nitrate u uzgoju samo jedna desetina toga troška.

 • Hasenfefer
  Hasenfefer 19:40 21.10.2012.

  Na to si morala misliti prije…..dok je bilo puno vitra.

  A kaj misliš tko daje sirovinu za plastične vrećice? vidi pod ona tri navedena.

  Neka ti Gđa. HOLY kaže koliko će Hrvatska privreda miljardi eura morati uložiti u ekologiju jer će im EU inače zatvoriti postrojenja.

  Da li itko od novinara, ulagača, privrede uopće razumije na što se je Hrvatska obvezala ili Vam proizvodnja uopće ne treba.

  Plaćati će se i zagađenje nitratima u poljoprivredi, pa predlažem da se krene u organsku proizvodnju.

  lp

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!