Moguća deblokada računa 3. maja i izbjegavanje stečaja

Autor: Marija Brnić , 22. listopad 2018. u 22:01
Ispred škvera radnici jučer poslali poruku/D. Marušić/PIXSELL

U Ministarstvo gospodarstva konačno je stigao izmijenjeni program restrukturiranja Uljanik brodogradilišta kojeg će se ekspresno obraditi i uputiti u proceduru u Bruxelles, s kojim se pregovara oko odgovora na primjedbe.

Postoje velike mogućnosti da račun 3. maja danas bude deblokiran, poručili su to jučer iz Ministarstva gospodarstva, prema čijim je informacijama menadžment tvrtke intenzivno angažiran na rješavanju tog problema uoči ispunjavanja formalnih uvjeta za pokretanje stečajnog postupka riječkog brodogradilišta.

Jučer je konačno u Ministarstvo dopremljen i izmijenjeni i dorađeni program restrukturiranja pulskog brodogradilišta, a njegovoj su analizi stručne službe u ministarstvima gospodarstva i financija odmah pristupile.

 S obzirom na uvjete u kojima se ovaj posao odrađuje, prije svega štrajku radnika zbog neisplaćenih plaća za rujan u oba Uljanikova brodogradilišta, kao i činjenicu da su računi svih tvrtki blokirani, analiza prijedloga Uprave trebala bi biti ekspresno obavljena.

Paralelno s tim, kako se neslužbeno doznaje, traje i neslužbena komunikacija Ministarstva gospodarstva oko ranije dostavljenih odgovora iz Uljanika na brojna pitanja koja je u vezi ranije dostavljenog plana restrukturiranja dala Europska komisija, s ocjenom da joj je isti neprihvatljiv.

Program restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, kojeg ovaj put Komisiji mora službeno dostaviti Vlada, trebao bi biti usklađen s ocjenama i primjedbama na odgovore. Iz prvih dostupnih informacija, velik dio dosad dvojbenih stavki ostao je i u najnovijoj varijanti, te će se, želi li se dokument poslati kao program kojeg je odobrila i iza njega stala Vlada još morati poraditi na njemu.

Neovisno o mogućoj deblokadi računa u 3. maju, po svemu sudeći to neće imati nikakav efekt na pitanje plaća, jer prema dostupnim informacijama, uprave nisu uspjele osigurati dostatan novac za njihove isplate, a iz Vlade ostaju pri stavu da više nema zakonskog modela kojim bi se država još jednom mogla uključiti u isplatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close