Moguć porast ukrajinskih turista u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2014. u 10:46
Foto: Thinkstock

Naglasio je to u telefonskom razgovoru za Hinu direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za Rusiju i Ukrajinu Mladen Falkoni sa najvećeg međunarodnog turističkog sajma u Ukrajini UITT.

Ukrajinski turisti koji su do sada na odmor putovali na Krim, njih oko 4 milijuna, ove bi godine zbog situacije i političkih promjena na tom poluotoku mogli potražiti druge destinacije za svoj odmor, među kojima Mediteran, uključujući i Hrvatsku, koji za sada kod tih turista izaziva najveće zanimanje, pa stoga nisu nerealna i očekivanja porasta s tog tržišta u hrvatskom turizmu ove godine.

Naglasio je to u telefonskom razgovoru za Hinu direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za Rusiju i Ukrajinu Mladen Falkoni s najvećeg međunarodnog turističkog sajma u Ukrajini UITT koji se od 26. do 28. ožujka održava u Kijevu.

Ocjenjujući takve informacije ukrajinskih touroperatora i drugih partnera s ukrajinskog tržišta iznenađujuće dobrim za hrvatski turizam, Falkoni ističe da dobra očekivanja za hrvatski turizma s tog tržišta za ovu godinu temelji na nedavno dobro posjećnim poslovnim radionicama u Kijevu, ali i na posjećenosti hrvatskog info punkta na sajmu UITT kojeg je, kako kaže, već prvog dana (26. ožujka) obišao iznenađujuće velik broj posjetitelja, većinom poslovnih ljudi.

Na tom se sajmu redovito predstavljaju brojni izlagači i odredišta u svijetu, pa je tako i ove godine unatoč nemirnoj situaciji u Kijevu i cijeloj Ukrajini, a po riječima Falkonija velikim štandovima prisutne su i Grčka, i Bugarska, i Cipar i brojne druge zemlje.

Iako je dosta hrvatskih turističkih kompanija praktički u zadnji čas otkazalo nastupe na tom sajmu zbog političke situacije, predstavništvo HTZ-a ipak je odlučilo nastupiti na UITT-u i to s manjim štandom od 20 metara četvornih, što se po ocjeni Falkonija, s obzirom na prve dojmove i najave sa sajma pokazalo itekako dobrom odlukom.

Ukrajinci vole Hrvatsku i žele u nju putovati jer im je relativno blizu te mogu doći i autobusima i automobilima, i jer po njima ima i dosta komparativnih prednosti pred primjerice Grčkom ili Ciprom, čija su najveća prednost niže cijene.

U odnosu na hrvatske, niže cijene Ukrajini nudi i Španjolska i Bugarska, što Falkoni smatra i relativnom lošom poslovnom politikom hrvatskih hotelijera i agencija spram tog tržišta, ali ipak vjeruje da će spomenute komparativne prednosti Hrvatske bar kod većeg dijela ukrajinskih turista koji će putovati na odmor na Mediteran prevagnuti.

Boljem posjetu ove godine mogao bi pridonijeti i jedan charter kojeg će u svibnju prema Hrvatskoj uz pomoć predstavništva HTZ-a postaviti ukrajinski touroperator iz Lvova odnosno zapadnog dijela Ukrajine odakle će, kako predviđa Falkoni, i dolaziti najveći dio ukrajinskih turista ove godine.

Napominje da će ove godine zbog svega što se događa, pa i novog poskupljenja nafte i energenata, sigurno manje Ukrajinaca nego lani putovati u inozemstvo na odmore, ali i da ukrajinski partneri kažu da se mnogi neće odreći odmora nego će za to manje potrošiti.

Iz Ukrajine je prošle godine, po podacima HTZ-a, u Hrvatsku došlo oko 55 tisuća turista koji su ostvarili oko 393 tisuće noćenja, što je u odnosu na 2012. bio pad od po oko 25 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close