Mogli bismo izvesti oko 250 tisuća tona kukuruza

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2014. u 10:00
Dušan Mirković/PIXSELL

Domaća proizvodnja pšenice ove se godine kreće oko 700.000 tona, što je manje nego lani, dok se kukuruza očekuje više, na razini 2 milijuna tona.

Domaća proizvodnja pšenice ove se godine kreće oko 700.000 tona, što je manje nego lani, dok se kukuruza očekuje više, na razini 2 milijuna tona. Procjene su to Ministarstva poljoprivrede temeljem podataka AKORD-a ili nacionalnog sustava identifikacije zemljišnih parcela. Kažu da je osim proizvodnje pšenice i njezina kvaliteta slabija nego lani, dok u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) ističu da je kvaliteta zadovoljavajuća, ali će je biti manje. Obje se institucije pak slažu da će kukuruza biti više nego lani te da bi mogao biti dobre kvalitete.

Pod kukuruzom je 273 tisuće hektara. Prve procjene upućuju na povećanje prinosa, pa se očekuje i viši prosječan prinos, na razini od 7,8 tona. Ukupne prijavljene površine kukuruza po AKORD-u su 15% veće nego lani, no i 7 posto manje od prvih statističkih procjena za ovu godinu, dok se procjena ukupne proizvodnje zrna na 255.630 hektara zbog boljeg prinosa i većih površina očekuje na razini 2 milijuna tona, što bi bio porast od 6 posto. I u HPK imaju velika očekivanja od kukuruza, prinose procjenjuju između 1,5 i 2 milijuna tona. U vanjskotrgovinskoj razmjeni za te se dvije kulture očekuju pozitivni rezultati. U prva je četiri mjeseca izvezeno oko 20 tisuća tona pšenice i 100 tisuća t kukuruza, a kako je prisutan tržni višak za izvoz od 120-150 tisuća t pšenice, u Ministarstvu vjeruju da je do kraja godine potencijalno moguć rast izvoznih količina, koje bi mogle biti oko 120 tisuća tona. Očekuje se znatniji izvoz kukuruza, pogotovo u zadnjem kvartalu ove godine, u kojoj bi semoglo ukupno izvesti oko 250 tisuća tona kukuruza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close