‘Modulaciju nije ukinuo Jakovina već aktualni zakon’. Koji je potpisao Jakovina!

Autor: Božica Babić , 21. lipanj 2013. u 16:00
Tihomir Jakovina; Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Ako zakon doista ukida modulaciju za 2012. ostaje dvojba – zašto je onda ministar Jakovina Agenciji za plaćanja poslao poseban naputak u kojemu stoji – “modulacija za 2012. neće se obračunavati”!

Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju usvojen 25. listopada prošle godine i njegove izmjene od 5. prosinca (čl.70), a ne poseban ‘nalog’ ili ‘recept’ ministra Tihomira Jakovine, bili su presudni da se za 2012. ne obračuna modulacija, odnosno da se potpore veće od 100.000 kuna ne umanje za osam, a one iznad 2,16 milijuna kuna za 12 posto ključna je teza demantija Ministarstva poljoprivrede na tekst koji potpisujem pod naslovom “Jakovina velikim tvrtkama poklonio 70 milijuna kuna,” objavljen u Poslovnom dnevniku 10. lipnja.

Ako zakon doista ukida modulaciju za 2012. ostaje dvojba – zašto je onda ministar Jakovina Agenciji za plaćanja poslao poseban naputak u kojemu stoji – “modulacija za 2012. neće se obračunavati”! Ili Agencija bez ministrova naloga možda nije htjela prekršiti zakon?

Dalje se obrazlaže da je sve zakuhao zapravo prethodni ministar Petar Čobanković koji modulaciju nije obračunao za 2009-2011. što je dovelo do situacije da se u 2013. velikim korisnicima trebalo uskratiti po osam ili 12 posto za 2011. i 2012. Obračun modulacije odjednom za dvije godine nezakonit je, tvrdi se u demantiju i naglašava da bi dvostruki ‘namet’ rezultirao brojnim tužbama korisnika, a primjenom odredbe o neprovedbi modulacije te su tužbe izbjegnute.

Ne osvrćući se posebno na tvrdnju da je Jakovina samo ispravio posljedice nezakonita postupanja Čobankovića (nije li se time upleo u ovlasti DORH-a) poslani demantij itekako zaslužuje još rečenica.

Ni u zakonu na koji se u Ministarstvu pozivaju (NN 120/12) ni u izmjenama i dopunama tog zakona (NN 136/12) ne spominje se ukidanje modulacije za 2012. Kao argument spominju se i zakoni objavljeni u NN 127/10 i NN 50/12. U tim terminima međutim, nije publiciran zakon o potporama već o Poljoprivrednoj komori i Savjetodavnoj službi, odnosno zemljopisnim i oznakama izvornosti.

Tezu da je obračun modulacije za dvije godine u jednoj kalendarskoj godini nezakonit lako bi srušio i student prve godine prava, no rađe bih čula komentar ministra financija Slavka Linića koji je iz proračuna za potpore morao isplatiti više 70 do 100 milijuna kuna. Naime, zakon izričito nalaže da se modulacija primjenjuje pri svakoj isplati potpora, a konačni obračun radi se do kraja lipnja iduće godine, u lipnju 2013. za prava iz 2012. Isplata punog iznosa potpora za 2012. bez istodobno uskraćene modulacije ne samo da je nezakonita nego je vrlo povoljno kreditiranje korisnika potpora iz proračuna.

I na kraju, još dva detalja. U kabinetu ministra Jakovine zatražila sam da obrazlože zašto se za 2012. neće obračunati modulacija. Uzvratili su neka pojasnim upit, odradila sam to, no odgovor nije došao ni za 96 sati čekanja već je na dan objave teksta stigao demantij. U kojemu stoji da modulaciju za 2012. nije ukinuo ministar Jakovina posebnim naputkom Agenciji već aktualni zakon! Zakon koji nije potpisao Linić nego Jakovina,a porezni obveznici i državni proračun uskraćeni su za 70 do 100 milijuna kuna, ostavljenih velikim tvrtkama radi neobračuna modulacije za 2012.   

Komentirajte prvi

New Report

Close