Moderniji sustav pročišćavanja otpadnih voda

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2015. u 11:18
Foto: http://www.novigrad.hr

Na predstojećoj sjednici novigradskog Gradskog vijeća bit će prezentiran projekt poboljšanja sustava odvodnje otpadnih voda u aglomeraciji Novigrada, koja teritorijalno obuhvaća Grad Novigrad i naselja Antenal, Mareda i Dajla duž obale, te Bužiniju u unutrašnjosti.

Na predstojećoj sjednici novigradskog Gradskog vijeća bit će prezentiran projekt poboljšanja sustava odvodnje otpadnih voda u aglomeraciji Novigrada, koja teritorijalno obuhvaća Grad Novigrad i naselja Antenal, Mareda i Dajla duž obale, te Bužiniju u unutrašnjosti. Isti projekt obuhvaća gradnju sustava odvodnje naselja Karigador i Fiorini koji pripadaju općini Brtonigla.

Opsežan projekt

Uz to radi se i o planovima povezivanja naselja Brtonigla i Nova Vas, koja bi se, kaže Reuf Šerbečić, član uprave komunalnog poduzeća "6. maj" iz Umaga, tehnički mogli klasificirati kao samostalne aglomeracije, ali se u opcijskoj analizi projekta ispostavilo kako je spajanje tih naselja na sustav odvodnje Novigrada ekonomski i tehnički prihvatljivo rješenje.

Novigrad ima vlastiti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda izgrađen 2013. u sklopu Projekta Jadran, a opremljen je za pročišćavanje otpadnih voda prvog stupnja pročišćenosti. Međutim, prema EU direktivama prostor sjeverozapadne Istre, kao obalno područje, proglašeno je posebno osjetljivim područjem, iz toga proizlazi obaveza, kaže Šerbečić, da svi uređaji na tom području svoje vode pročišćuju do trećeg stupnja. Dakle, voda tog stupnja pročišćenja pogodna je za ponovnu upotrebu kao tehnička voda, za zalijevanje i slične potrebe.

Projekt poboljšanja sustava odvodnje otpadnih voda koji će se najprije naći pred vijećnicima Novigrada, zatim će ga razmatrati vijećnici Umaga i potom Brtonigle, opsežan je projekt koji se odnosi na područje svih ovih jedinica lokalne samouprave. Nakon što vijećnici spomenutih gradova i općine Brtonigla prihvate projekt, u što Šerbečić ne dvoji, materijal će se uputiti Hrvatskim vodama na konzultacije, a nakon toga naći će se pred međunarodnim konzultantima koji svemu ovomu daju zadnju potvrdu da je tako izrađen materijal spreman za popunjavanje aplikacija i dobivanje sredstava od EU fondova i to u iznosu od 70 posto od procijenjene vrijednosti investicija.

Iz EU 70 posto novca

Prema projektnoj dokumentaciji vrijednost cjelokupnog projekta na području aglomeracija Umaga i Novigrada procijenjena je na 443 milijuna kuna. Od toga na područje Umaga otpadaju 302 milijuna kuna. Ovim će se novcem izgraditi uređaji za pročišćavanje otpadnih voda i sustav odvodnje. Gradit će se 60 kilometara nove mreže, rekonstruirat će se postojeći vodovi i crpne stanice. Novigradski dio investicije vrijedan je 141 milijun kuna, od čega je odvodnja Brtonigle procijenjena na 27 milijuna. Sredstvima evropskih fondova podmitit će se 70 posto investicije, a 30 posto sredstava osigurat će Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave na čijim se područjima radovi izvode.

Cjelokupni projekt odnosi se na aglomeracije Savudrije, Umaga i Novigrada, a studije koje su mu prethodile pokazale su kako su Umagu, umjesto sadašnjeg jednog potrebna dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, tako da će se postojeći na poziciji Savudrije dislocirati prema unutrašnjosti na prostor nasuprot radne zone Istra-auta, između naselja Rožac i Finida. Bit će to uređaj ekvivalenta 63.500 stanovnika, na koji će se spojiti cijelo naselje Savudrija-Zambratija, a cijeli tok s umaškog područja koji sada gravitira prema Savudriji spojit će se na budući umaški pročistač. Realizacija cijelog projekta na području Grada Umaga trebala bi biti gotova do 2018. godine.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close