Model za otkup dionica Ine: Inicijalnom javnom ponudom prodaju 25 posto HEP-a?

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Vladin tim osmislio je model za otkup dionica Ine od strateškog partnera MOL-a koji se temelji na prodaji 25 posto dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude, ali za zeleno svjetlo čeka se konsenzus koalicijskih partnera.

Iako je razmatrana i mogućnost osnivanja nove tvrtke konzorcija, analizama je utvrđeno da se tako ne bi osiguralo dovoljno novca. Mogućnosti se razrađuju posljednja dva mjeseca, od kada se sumnja u ishod arbitraže koja je završena negativno za Hrvatsku. Pripremljene su i zakonske izmjene kako bi se doskočilo imovinskopravnim opterećenjima koja su zakočila djelomičnu privatizaciju HEP-a prošle godine, piše Večernji list.

Hoće li se zaista prodavati dio HEP-a da bi se otkupila Ina ovisi ponajviše o odluci MOL-a, koji se mora izjasniti misli li zaista napustiti Hrvatsku i po kojoj cijeni. Cijena je ključna, pogotovo uzmemo li u obzir da su rezerve Ine značajno pale, što uvelike utječe na njezinu današnju vrijednost. Vlada je uvjerena da IPO HEP-a može realizirati za šest mjeseci jer može koristiti pripremu iz 2015. Sve je na dugom štapu jer se čeka MOL i Most te obraćanje premijera Andreja Plenkovića koje je najavljivano do kraja tjedna. Službeno je tek rekao da će se o Ini raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane jučer, a nakon koje je potpredsjednik Vlade iz Mosta Ivan Kovačić poručio da “još nisu ništa odlučili, već se samo upoznali”.

Moguće je da će Vlada tražiti novog strateškog partnera koji bi kontrolirao 25 posto kompanije, dok bi Hrvatska u svojim rukama držala kontrolni paket nešto manji od 75 posto. Podsjetimo, mirovinski fondovi posjeduju 4,31 posto Ine, a na slobodnom tržištu je oko 1,7 posto dionica, piše Večernji list.

Komentari (38)
 • Frankie
  Frankie 20:56 2.1.2017.

  A samo da se sad ne javi i ivan.zoric i ne kaze da je i on krivo kvotao jer cu majke mi popizdit.

 • Frankie
  Frankie 20:46 2.1.2017.

  DemiZon


  …***ispričavam se, zabunom sam quotao i tvoj post, a htio sam samo ivan.zorica…ja sarkazam kužim, ali on ne, zato sam mu zavalio jednu odgojnu… a u vezi Hepa to treba spriječit i potpuno je nepotrebno, radje nek obnove nasipe i očiste odvodne kanale, da ne govoim da očiste ispod svakog riječnog mosta jer nisu već 20 godina.. i to lovom koju troše na uhljebe i sebe.. i još im ostanu milijarde

  Kolega oprosteno Vam je i mada nerado djelim ocjene jer kad djelim zelim davat samo 100tice,no kako imam visoke kriterije to se rijetko desava, odlucio sam Vam dati jednu 100tku.. Ubuduce molim Vas pripazite sto i kako kvotate i provjerite 5 puta prije nego stisnete tipku enter. Hvala.

 • super24
  super24 20:28 2.1.2017.

  sad ste još i vi ljuti na g. zorica. ne znam kako će g. zoric to podnijeti. nadam se da nece dic ruku na sebe..

  g. zoricu, ako ste tu, znajte da vam je oprošteno… hvaljen Isus i Marija… ovog puta.. ali pazite za ubuduće.. veli gospa da nema vremena toliko za vas urigirat.. kaže da mnogo Hrvata trenutno moli za referendum pa da sa tim ima pune ruke posla.. ai praznici su..

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve