‘Mnogo su truda ljudi uložili u te objekte, mi ćemo ih legalizirati’

Autor: Agencija VLM , 12. ožujak 2013. u 12:26
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Općina Sveti Križ Začretje među prvima u Zagorju sama je krenula u legalizaciju objekata koji su u njenom i društvenom vlasništvu.

Općina Sveti Križ Začretje među prvima u Zagorju sama je krenula u legalizaciju objekata koji su u njenom i društvenom vlasništvu, od kojih su neki i u nadležnosti udruga koje djeluju na području općine. Radi se o zgradama Dobrovoljnih vatrogasnih društava, nogometnih klubova, društvenih domova te manjih objekata uz crkve.

– To je ukupno  19 objekata, od kojih 90 posto ima sve potrebne papire, odnosno građevinske dozvole, međutim, svi su kroz vrijeme dograđivani. Kako je koja udruga imala novca, tako se širilo, a to nije sve bilo papirnato popraćeno. Znamo da od tih 19 objekata na njih četiri ne treba ništa raditi, dok je na ostalim zgradama dograđivano barem nekih dva kvadrata. Primjerice, zgrada DVD-a Brezova ima građevinsku dozvolu, međutim, spremište je u jednom dijelu dozidano – objasnio nam je općinski pročelnik Marko Kos, dodavši da ovim primjerom pokušavaju i potaknuti ljude da, kao i Općina, krenu u legalizaciju svojih objekata. – Time želimo postići da u budućnosti bilo koji od ovih objekata može aplicirati ili na državne fondove, ili na fondove EU, ako se pokaže mogućnost za to.  Valja napomenuti da je većina objekata koji su sada u postupku legalizacije prijavljena u Ministarstvo regionalnog razvoja, u bazu projekata, upravo zato da budemo spremni ukoliko se ukaže prilika za novac iz nekog od fondova – objašnjava Kos, dodajući da su u susret općini izašle domaće tvrtke s kojima i građani surađuju, koje su prepoznale ovaj projekt. – Inženjerski posao snimanja i ucrtavanja cijenom je zbog toga sveden na minimum. To je trenutni trošak, ali dugoročno će sigurno biti isplativo –  kazao je Kos.

Prvi korak je geodetsko snimanje, nakon toga dolaze arhitekti i inženjeri građevine koji će snimiti svoj dio, a potom slijedi i ‘papirnata’ legalizacija. – Sve će zgrade do 30. lipnja biti u postupku legalizacije, što nam je bitno, jer u mnoge su sami mještani uložili mnogo truda i ne bismo željeli da sada i općina i mještani ostanu bez ovih vrijednih nekretnina – zaključio je Kos.

Komentirajte prvi

New Report

Close