Mnogi će reći da nije vrijeme za izlazak iz riznice, no sve je drugo lošije rješenje

Autor: Marija Crnjak , 28. srpanj 2014. u 22:01
Ministar zdravlja Siniša Varga ističe da za izdvajanje HZZO-a iz riznice postoji i podrška Europske komisije/Robert Anić/PIXSELL

Želimo zaustaviti generiranje gubitaka, ma koliko nekima odgovaralo da se krpaju iz proračuna, kaže Varga.

Ministar zdravlja Siniša Varga danas bi se trebao sastati s ministrom financija Borisom Lalovcem na temu rebalansa proračuna te izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz riznice, koje bi prema procjenama Ministarstva zdravlja trebalo uslijediti početkom iduće godine.

Iako je Lalovac u medijima ovih dana jasno rekao da podržava izlazak HZZO-a iz državnog proračuna, ministar Varga svjestan je toga da projekt neće proći bez ozbiljnih pregovora o detaljima provedbe, s obzirom na okolnosti vezane uz državni proračun te činjenicu da se Hrvatska nalazi u proceduri prekomjernog deficita. Varga, međutim, tvrdi da je to jedini način da sustav dobije sav novac koji mu zakonom pripada te stvori osnova za racionalizaciju sustava.

"Na nama je definirati kako će se što financirati te utvrditi što se može napraviti i što proračun može izdržati a da pacijenti ne izgube na kvaliteti zdravstvene skrbi. Zbog toga što posluje unutar proračuna zdravstvo svake godine ostane bez dvije milijarde kuna, koje se onda naknadno uplaćuju u sustav kroz sanacije, pa je tako u posljednjih dvadeset godina u sustav naknadno uplaćeno oko 17 milijardi kuna, u zdravstvu se generiraju gubici. To želimo zaustaviti, ma koliko nekima odgovaralo da se svake godine uspiju 'pokrpati' iz proračuna. Svjesni smo toga da netko može kazati da sad nije trenutak za izlazak zdravstva iz riznice, no smatram da je svako drugo rješenje lošije za sustav", objasnio je Varga na brifingu za novinare u ponedjeljak, istaknuvši da za izdvajanje postoji i podrška Europske komisije.

Do rujna bi se trebale pripremiti sve potrebne izmjene zakona te odrediti detalji modela po kojem će se provesti izdvajanje. Treba riješiti i pitanje ovogodišnjih dugova bez još jedne sanacije. Lalovac je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio da bi HZZO nakon izdvajanja iz državnog proračuna trebao poslovati na način da mu se izravno usmjerava novac od doprinosa za zdravstvo. Lalovac se slaže da je taj korak neodvojiv od provedbe masterplana bolnica, kojim se želi racionalizirati bolnički sustav, te će mnogo toga ovisiti i o tom projektu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close