MMF Hrvatskoj: Provedite mirovinske reforme, režite u bolnicama gubitašima…

Autor: Poslovni.hr , 11. studeni 2013. u 15:40
Thikstock

Gospodarski uvjeti pogoršali su se zbog slabe inozemne potražnje.

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonfa (MMF) koji su nedavno posjetili Hrvatsku, pozdravljaju namjeru hrvatskih vlasti da se donese rebalans proračuna za 2013. i savjetuju provedbu daljnje postupne konsolidacije zasnovane na reformama usmjerenima na neodržive rashode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, stoji u zaključnoj izjavi nakon posjete MMF-ovih izaslanika Zagrebu, a koja je objavljena na stranicama Hrvatske narodne banke (HNB). 

Članovi Misije preporučuju da radi postizanja održivosti duga i smanjenja rizika od gubitka pristupa tržištima ciljani strukturni manjak u 2013. bude 2,5 posto BDP-a, što će se prema procjenama pretvoriti u manjak od 3,5 posto (ESA 95). To se može postići: (a) brzom provedbom planiranih mirovinskih reformi, uz nove parametre koji će se početi primjenjivati već 2013.; (b) odlučnim rezanjem troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizacijom bolničke mreže i ograničavanjem izuzeća od participacije radi potpore proračunom planiranog smanjenja potrošnje u zdravstvu smanjivanjem neefikasnosti i rasipanja te boljim ciljanjem olakšica; te (c) daljnjim smanjenjem tekućih rashoda, uključujući subvencije, s tim da se zaštite nužni kapitalni rashodi.

Gospodarski uvjeti u posljednje su se vrijeme pogoršali zbog slabe inozemne potražnje, smanjenja duga privatnog sektora i nedostatka pouzdanja poduzeća i potrošača. Mora se ubrzati provedba programa strukturnih reformi – koji je presudan da bi se ponovno pokrenuo rast, iskoristile sve prednosti pristupanja EU i poboljšali srednjoročni izgledi. Prednost treba dati reformama usmjerenima na povećanje participacije radne snage, poboljšanje funkcioniranja tržišta rada i smanjenje prepreka za ulaganja. Unatoč poteškoćama, treba nastaviti provoditi postupnu fiskalnu konsolidaciju kako bi se ponovno uspostavila održivost duga i očuvao pristup tržištima. Nedavno najavljena smanjenja plaća u javnom sektoru i planirane reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava koraci su u pravom smjeru; međutim, potrebna su daljnja poboljšanja i brza provedba reformi, s težištem u početnom razdoblju, kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U financijskom je sektoru važno nastaviti održavati dobru ravnotežu između očuvanja financijske stabilnosti i podupiranja oporavka kreditnog rasta, navodi se u izjavi.

Sedam MMF-ovih zaključaka nakon posjeta Hrvatskoj možete pročitati ovdje.

Komentari (13)
Pogledajte sve

Velik je problem u brojnosti i previsokim stopama poreza, ali je još veći problem u obveznim doprinosima, naročito onima koji se ubiru radi mirovinskog osiguranja gdje čovjek nakon 35-40 godina rada ne dobija ni blizu adekvatnu protunaknadu. Uopće, fiskalna politika u Hrvatskoj zapravo i ne postoji, zapravo radi se o legaliziranom lovu kako na poslodavce, tako i na posloprimce, gdje je pojam “Hrvatska sutra” totalno nebitan. Ne zaboravimo: legalna pljačka je daleko najopasnija pljačka!

…eto Pero je sve rekao…al kome ćeš pričat…[emo_zloban][emo_zloban][emo_zloban]

Uzrok svih naših jada su preveliki porezi zbog kojih se ne isplati ništa raditi.
I poreze treba znati naplačivati.
To se uči na sveučilištu.
Što je stopa viša to je naplata lošija.
Svi su pošteni i žele uredno plaćati porez Državi koju vole , ali 25 % je previše.
Maximalno optimalni najveći PDV nebi smio biti veći od 20 %.
I visoki PDV je uzrok što nema investicija ni domaćih ni stranih.
Ukupno u Hrvatskoj imamo najveće poreze na svijetu čak 572 razna !
Iako vladajući bulazne da su smanjili poreze , to nije istina , ili neznaju ili nam lažu.
A da ne pričamo o tome kako su Pušioničari smanjili PDV stranim gostima na račun svih nas.

Za KoSi, Andy

Točno je da je u pitanju mentalitet – glavni čimbenik ekonomskog rasta i razvoja. Ali ne Yugoslovvensko-komunistički. Na Balkanu je on formiran ijekom minulih stoljeća. Naime, kada pogledate principe na kojima funkcioniraju ekonomije na Balkanu, onda vidite da ih ima četiri: 1. Tko je jamio -jamio. 2. Zagrabi što možeš više iz zajedničkog lonca (taj lonac je naravno budžet). 3. Sve podjeliti, usitniti i svesti na najniži nivo. 4. Sve, sve, sve – samo ne ono pravo.

Ovom matricom možete objasniti doslovce sve.

Da bi ovi principi funkcionirali kalkulacije i interesi raznoranih neformalnih grupa isuviše lako postaju zakon “provlačenjem” kroz Sabor. To je “alfa i omega” – baš to.

Penzije iznad 5.000: pogledajte tekst u Poslovnom dnevniku “Direktor HEP-a ugrabio privilegiranu mirovinu (radilo se o Zlaku Koračeviću). Radi se o primjeni tzv. “Tomčićevog patenta” (umirovljenje na jedan dan da bi se ugrabila saborska penzija). Onda pogledajte intervju predsjednika jedne od udruga umirovljenika nedavno na HTV-u glede ideje da se penzije iznad 5.000 kuna smanje za 10%.

Ako vam još nije jasno pogledajte Vrdoljakov film “U gori raste zelen bor”, scenu kada su partizani zauzeli jedno ustaško selo, a narod odmah masovno juri u pljačku. Kada Boris Buzančić to pokušava zaustaviti, Pavle Vujisić ga umorno uopzorava: “Ma pusti to. Sve se toliko izmiješalo da se više ne zna čije je što”.

Za plaće naravno vrijedi isto: gledajte “packu” koju je javno Bandić uputio Darinku Kosoru radi samoinicijativnog smanjenja plaće od samo 10%, a trebao je 15%. Imputira mu da je ovim smanjenjem pokušao izbjeći smanjenje od 15%.

Poanta: Francoise Hollande je samom sebi po dolasku na dužnost odmah smanjio plaću za 30%. To je jedino smisleno smanjenje. Ali kako to nije palo na pamet niti Josipoviću a još manje Milanoviću, ta smanjenja od 10 – 15% su štosevi za “kupovanje” običnih ljudi, tzv. “raje”.

Poanta: najgore je to da takve stveri “glatko” prolaze.

Zato naši ljudi, Andy, mrze ljude poput Vas: ako čovjek Vaših ambicija i snage dođe negdje na vrh, razbit će tu matricu. A ona je običnim ljudima najdraža od svega. Odavde opažanja”Imate prvoklasne ljude, imate i vrhunske kadrove – ali nikada nitko od njih ne ispliva na vrh sistema”.

New Report

Close