MMF: blagi oporavak hrvatskog gospodarstva tek 2015. godine

Autor: Tomislav Pili , 08. travanj 2014. u 18:00
Znatno su izmijenjene prognoze od prošle jeseni/Nikola Čutuk/PIXSELL

Osjetno su snižene i procjene inflacije, i to na 0,5 posto, u odnosu na 2,5 posto koliko je trebala iznositi.

Hrvatsko gospodarstvo ove će godine zabilježiti pad aktivnosti od 0,6 posto, a u 2015. mogao bi uslijediti blagi oporavak uz stopu rasta od 0,4 posto, objavio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojim redovnim proljetnim prognozama.

Time su znatno izmijenjene projekcije MMF-a za hrvatsko gospodarstvo od prošle jeseni prema kojima je ove godine trebao biti zabilježen rast za 1,5 posto. U 2013. aktivnosti su se smanjile jedan posto, u odnosu na 0,6 posto na koliko je pad procijenjen u listopadskim prognozama MMF-a. To bi značilo da u MMF-u očekuju novu odgodu oporavka hrvatskog gospodarstva koji bi po novim procjenama trebao nastupiti u 2015. godini.Osjetno su snižene i procjene inflacije u Hrvatskoj, i to na 0,5 posto u ovoj godini, u odnosu na 2,5 posto koliko je trebala iznositi prema MMF-ovim jesenjim prognozama. Tijekom prošle godine iznosila je 2,2 posto, u odnosu na tri posto procijenjenih u MMF-ovim prognozama iz listopada.

Sljedeće bi godine inflacija trebala ubrzati na 1,1 posto, izračunali su u MMF-u.Poboljšane su i prognoze bilance tekućeg računa plaćanja, koja bi ove godine trebala iskazati višak od 1,5 posto BDP-a. Podsjetimo, u listopadu je MMF prognozirao manjak od 0,7 posto BDP-a. Iduće godine višak bi se trebao smanjiti na 1,1 posto BDP-a. Lani je bilanca iskazivala višak od 1,2 posto BDP-a, u odnosu na 0,4 posto viška prognoziranih u listopadu. Znatno su pak pogoršane prognoze nezaposlenosti, koja bi u ovoj godini trebala dosegnuti 16,8%. U jesenjim prognozama MMF je procijenio ovogodišnju stopu nezaposlenosti na 16,1 posto. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jedino je ispravno reći :

Oporavak će biti sljedeće godine.

Oporavak će biti negdje 2225 godine.

New Report

Close