Mljekaru isključili struju, a sada mlijeko dijeli siromašnima

Autor: Agencija VLM , 24. listopad 2012. u 11:13
PXL

Ovih dana i mljekar iz Vinkovaca pridružio se nezadovoljnim mljekarima koji traže višu otkupnu cijenu mlijeka.

Mljekar Ivan Mihaljković iz Nuštra postavio je prije dva mjeseca na ulazu u jedan vinkovački trgovački centar mljekomat i zadovoljan je jer svakog dana na taj način proda 90 litara mlijeka. No, ovih dana on svakog dana podijeli i baci 400 litara mlijeka jer se pridružio nezadovoljnim mljekarima koji traže višu otkupnu cijenu mlijeka.

Svakome tko dođe na moju farmu natočim mlijeka koliko želi, a i dogovorio sam s općinom Nuštar, koja provodi program socijalne pomoći, za stare i siromašne obitelji, pa im isporučujem mlijeko koji oni dalje dijele po kućama obiteljima o kojim skrbe. Ono što preostane, bacim na njivu. Krave se moraju svakog dana musti i što ću sa 400 litara nego ih se na bilo koji način riješiti. Smanjili smo ishranu kava na minimum, samo da prežive, a sve kako bi smanjili troškove.

Ako se ovakvo stanje nastavi, namjeravam 10 krava utoviti i isporučiti klaonici. Mi kažemo "sasušiti", a stručni izraz je "suhostaj", a to je vrijeme pred teljenje kada daje malo mlijeka i nakon teljenja pojačavamo hranu kako bi davala sve više mlijeka. No, budući da je ovakva situacija, odlučio sam 10 krava "sasušiti" i prodati ih klaonici – kaže Ivan Mihaljković koji na svojoj farmi ima 34 muzare, 12 junica i šest teladi. No, prije dvije godine imao je 50 muzara i u staji je bilo 85 grla, ali je smanjivao broj kako su teškoće stočara bile sve nesnošljivije.

Mihaljković ilustrira situaciju u kojoj se nalaze mljekari svojim slučajem – u petak su bili iz Elektre i isključili struju zbog neplaćenih računa, ali je prodao dug i podmirio dio duga pa farma opet ima struju. Sada čeka petak, za kada su najavili ponovno doći isključiti struju, a dobio je i opomene za neplaćene račune za vodu.

Komentirajte prvi

New Report

Close