Mljekarstvo može postati jedan od pokretača rasta EU

Autor: Tomislav Oharek , 30. ožujak 2015. u 22:01
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Preporuka mljekarima je da se udružuju i okrenu proizvodima s dodanom vrijednošću.

Europski sustav kvota za mlijeko nakon 30 godina došao je svome kraju. Naime, danas je posljednji dan primjene toga sustava, a u Europskoj komisiji ističu da ukidanje kvota ne mora automatski značiti teži položaj za manje proizvođače, kojima preporučuje da se udruže u zadruge i tako kolektivno pregovaraju s otkupljivačima te da se usmjere na mliječne proizvode s većom dodanom vrijednošću.

Tržišniji sektor
"Kraj sustava mlječnih kvota podjednako je izazov, koliko i prilika za EU. Izazov je zato što će cijeli naraštaj proizvođača mlijeka morati živjeti pod sasvim drukčijim uvjetima, a bit će izloženi i volatilnosti. No to je svakako prilika ako govorimo o rastu i radnim mjestima. Premještanjem fokusa na proizvode s dodanom vrijednošću, kao i na sastojke za "funkcionalnu hranu", mlječni sektor ima potencijal postati jedan od gospodarskih pokretača EU. Također, ranjivija područja u kojima bi kraj sustava kvota mogao biti prijetnja mljekarstvu moći će koristiti sve prednosti palete mjera za ruralni razvoj, uz poštovanje načela subsidijarnosti", rekao je europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan.

 

Jakovina

Moramo podići konkurentnost naše proizvodnje i proizvodnost po grlu

Sustav kvota za proizvodnju mlijeka uveden je 1984. kako bi se spriječila proizvodnja viškova koji su otkupljivani po visokoj cijeni da bi se na kraju bacali. Naime, europskim farmerima se jamčila cijena otkupa bez obzira na potražnju na tržištu. Unatoč nastojanjima 1970-ih godina da se smanji proizvodnja mlijeka ona je nastavila rasti i to mnogo brže od domaće potražnje. S obzirom na to da EU izdašno subvencioniranje izvoza sustav je počeo imati negativan utjecaj na cijelo globalno tržište mlijeka. Sustav kvota, odnosno prijetnje porezom, zauzdao je te probleme, a u čemu je svakako veliku ulogu odigrala i Zajednička poljoprivredna politika EU (CAP).

Rezultat je mnogo više tržišno orijentiran sektor koji posljednjih godina prolazi kroz velike promjene posljednjih godina. Prema podacima Komisije, u posljednjih šest godina broj mliječnih farmi u EU-u smanjen je za oko 200.000. "Ovo neće biti jednokratni udar, godinama se zna da će sustav kvota biti ukinut. To će donijeti određene benefite razvijenim mljekarskim zemljama", odgovorio je krajem prošlog tjedna ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na pitanje kako će se ukidanje sustava kvota odraziti na domaće mljekarstvo. Jakovna je dodao kako moramo podići konkurentnost naše proizvodnje te kod potrošača razviti svijest da kupnjom domaćih proizvoda podupiremo domaću proizvodnju. 

Važnost domaće potražnje
Također je ukazao kako je važno podići proizvodnost po grlu, koristiti EU fondove, a stočari se moraju udruživati, što je i preporuka Europske komisje. Osim toga Jakovina je poručio i kako će se kroz izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu osigurati potrebno zemljište koje nemaju stočari. I Direktor gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić naglašava važnost jačanja konkurentnosti domaće proizvodnje te važnost okrupnjavanja poljoprivrednih gospodarstva. U fondovima EU vidi priliku te je također istaknuo važnost kupnje domaćih proizvoda.
 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Nesposobna vlada sa sposobnim ino bankarima naguzili su farmere uvaljujući im preskupe kredite sa preskupom zelenaškom lihvarskom kamatom .

Ne zatvara vlada farme, nego nesposobni poduzetnici. Svatko, tko se bavi businessom, a mljekarstvo je de facto business, mora poznavati osnova trzisna pravila – ponude i potraznje. Osim toga, tko iole zeli biti seriozan poduzetnik, mora bar napraviti jednu malu SWOT-analizu. Kad bi to kojim slucajem nasi mljekari napravili, onda bi shvatili da vise od 50% njih nema sta traziti na EU- trzistu od 500 mio. potencijalnih kupaca. Ergo, dragi mljekari, ili se mijenjajte ili cete propasti.

Za one koji se sjećaju da nam je Irska nekada bila uzor: Irish celebrate end of EU milk quotas; podnaslov Nation’s aim is to emulate new Zeland’s dairy success

New Report

Close