Mljekari upozoravaju na alarmantno stanje u sektoru, najavljuju ‘vruću’ jesen

Autor: Božica Babić , 23. srpanj 2013. u 13:28
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) upozorili su danas na alarmantno stanje u tom sektoru, pad proizvodnje i zatvaranje farmi te najavili ‘vruću’ jesen, ako im ne pomognu Vlada i premijer.

Pomozite da nas primi premijer Zoran Milanović jer, naš resorni ministar Tihomir Jakovina ne želi razgovarati, a Hrvatska je suočena s najvećim padom mlijeka među 28 članica Europske unije. U prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje 2012. proizvodnja je pala 28 posto (u ostatku EU 5-10%) pa bi ovu bi godinu otkup mogao biti ispod 500 milijuna kilograma dok tržišne potrebe iznose više od 900 milijuna kilograma. Ovako su danas okupljenim novinarima zavapili lideri Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, predsjednik Davor Blažić i njegov zamjenik Nedjeljko Babić. Najprije ih je, iznijeli su, lani izigrala mljekarska industrija preniskom otkupnom cijenom koja gasi proizvodnju i zatvara sve više farmi. Onda im je leđa okrenuo i resorni ministar, niti je pripravan razgovarati niti radi na strategiji razvoja, a farmeri, mljekarska industrija i resorno ministarstvo moraju biti partneri, ističu lideri Saveza. 

Ne žele ugroziti turističku sezonu jer bi ih vladajući mogli optužiti za politikanstvo. Njihov primarni cilj je, ističu, mirnim putem naći rješenje da se izbjegne slom mliječnog sektora. U protivnom bi, upozoravaju, Hrvati već dogodine mogli piti mlijeko spravljeno iz jeftinog uvoznog mlijeka u prahu i to vrlo dvojbene kakvoće. Prosvjede će, ne dobiju li poziv iz Banskih dvora, organizirati u rujnu. "Vjerujte, neće trajati samo jedan dan," najavili su Blažić i Babić jer, tvrde, imat će potporu i ratara i stočara. "Mljekarski sektor je zbog svoje specifičnosti potpore dobivao i u bivšoj državi od 1970. godine jer, mljekarstvo je rudarska proizvodnja u poljoprivredi," kaže Blažić.  

Ministra Jakovinu prozvali su i radi obmanjivanja javnosti iznošenjem netočnih podataka o isplaćenim potporama. Od zakonom zajamčenih prava, a zakon je kreirao i potpisao upravo Jakovina, naglasili su, u prosjeku je isplaćeno tek 62 posto. Zašto su zakinuti za gotovo 40 posto novca na koji su računali nitko im nije pojasnio. Posebno su ogorčeni što su od Agencije za plaćanja, koja vodi isplatu potpora, dobili dokument s navedenim pojedinačnim  pravima i isplaćenim iznosima za sve vrste potpora (oranice, livade, mliječne i krave dojilje, ovce i koze te konje) dok im je zatajen podatak koliko je iznosila potpora isplaćena za tov junadi.

 "Zašto je tajan taj podatak ali, i lista tko je dobio koliko potpora? I mi bi rado znali na kojim je adresama završilo više od dvije milijarde kuna  isplaćenih za 2012. godinu, no ne možemo ga dobiti. Obiteljska gospodarstva nisu ti sretnici. U javnost se iz vrha vlasti plasiraju podaci o isplaćenim milijardama kuna zbog čega nas prozivaju da smo paraziti državnog proračuna, stoga tražimo od ministra Slavka Linića koji svako malo objavljuje razne stupove srama neka objavi i tko je dobio koliko potpora jer, državne financije su u njegovu resoru," naglasili su Blažić i Babić.

Komentirajte prvi

New Report

Close