Mljekari nastavili isporuku mlijeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2012. u 10:53
PXL

Hrvatski mljekari danas su nastavili isporuku mlijeka prerađivačima, nakon trodnevnog prosvjeda tijekom kojeg su obustavili isporuku.

Hrvatski mljekari danas su nastavili isporuku mlijeka prerađivačima, nakon trodnevnog prosvjeda tijekom kojeg su obustavili isporuku oko milijuna litara mlijeka dnevno. Po riječima Antuna Lasla, predsjednika Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka, dio mljekara već je jučer poslijepodne isporučio mlijeko koje nisu podijelili građanima.

"Premda mljekari nisu zadovoljni s jučerašnjim dogovorima u Zagrebu, nastavit ćemo s isporukom ali i daljnjim pregovorima jer je stanje proizvođača mlijeka katastrofalno", rekao je Laslo.

Ponovio je kako je to sve pretužno za državu koja bi mogla živjeti od onoga što njezini farmeri sami proizvedu, uz pretpostavku da se riješi problem uvoznog lobija. U Hrvatskoj ima oko 12.000 proizvođača mlijeka, rekao je Laslo.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vlade ponovio zaključke Savjeta za praćenje stanja u sektoru proizvodnje mlijeka, održanog dan ranije, a to su reprogramiranje i otvaranje novih linija kredita HBOR-a i osiguranje uvjeta za restrukturiranje kredita poslovnih banaka uz korištenje sredstava HBOR-a, donošenje propisa vezanih uz uvođenje mliječnog paketa u cilju boljeg uređenja odnosa proizvođača, prerađivača mlijeka, uključujući i trgovinu.

Ministarstvo poljoprivrede preraspodjelom raspoloživih sredstava nacionalne omotnice osiguralo je u okviru specifičnih plaćanja 167 milijuna kuna za intervencije u sektoru gospodarstva. Što se tiče cijene mlijeka, ministar Jakovina je izjavio kako se dobar dio proizvođača mlijeka usuglasio s predloženom otkupnom cijenom mlijeka od 2,43 kune po litri, znači povećanom za 28 lipa. Oni koji se nisu usuglasili s prijedlogom, sami će direktno dogovarati cijenu s otkupljivačima, naveo je ministar.

Danas se održava tematska sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, vezana uz problematiku u poljoprivredi s naglaskom na sektor stočarstva i proizvodnju mlijeka, na kojoj će sudjelovati predstavnici Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close