Mljekari još na koljenima: Uvoz mlijeka rastao 81 posto, a sireva čak dva i pol puta

Foto: Damir Špehar / Pixsell Foto: Damir Špehar / Pixsell

Gdje su inspekcije, nešto očito ne štima, kažu u Croatiastočaru.

S obzirom na cijenu litre trajnog mlijeka od 3,70 kuna te kilograma gaude za 27 kuna na stalnim “akcijanjima” u maloprodaji trgovaca, nije čudno što su brojke o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku sve poraznije. Prema podacima DZS-a u siječnju ove godine uvezeno je 2597 tona konzumnog mlijeka (1l = 1,03 kg), što je u odnosu na isti mjesec 2017. enormni rast od čak 81%, dok je uvoz sireva gotovo dva i pol puta veći nego u siječnju prošle godine – 149%.

Grcamo u gaudi

Sireva smo, naime, uvezli 3504 tone, čemu je ekvivalent 28.032 tona mlijeka, a prije godinu dana 1405 tona sireva. Za svaki kilogram sira u prosjeku treba 8-9 kilograma mlijeka. No sudeći po uvozu sireva iz Njemačke ili Nizozemske, tamo ih uspiju napraviti i od 6,5 kilograma mlijeka, kaže Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastročara, ističući kako u toj uvoznoj matematici sigurno nešto ne štima.

– Ili je u pitanju damping trgovaca kojim se, i nakon stupanja na snagu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u nas nitko ne bavi, ili su za tako nisku cijenu krivi sastav i kvaliteta, koji su pak u mjerodavnosti nekih drugih inspekcija – tvrdi Bobetić, uvjeren kako je trgovci nastavljaju lov u mutnom ne zaračunavajući prodajne marže na mlijeko. Nema ni dodane vrijednosti pa ni obveze plaćanja PDV-a, dok pretporeze na uvoz uredno obračunavaju.

Polutvrdi sirevi iz uvoza po akcijskim se katalozima reklamiraju na 50-postotnom sniženju, kilogram gaude za 27 kuna, a nitko nikad nije vidio da se ta gauda prodaje za 54 kune – ističe Bobetić.

– Nikad se dosad nije dogodilo da uvoz sira u Hrvatsku nadilazi domaću proizvodnju – i to za čak tisuću tona. U uvozu upravo prednjači gauda, čak 2226 tona u siječnju ove godine, što čini 63% ukupnog uvoza sireva, a slijede edamer i ementaler – kaže on, domećući kako je 77% gaude iz Nizozemske. I uvoz fermentiranih proizvoda rastao je visokih 20%, zapravo sve grupe mliječnih proizvoda, osim vrhnja, dok je ukupna prerada mlijeka u Hrvatskoj u siječnju bila 2% manja u odnosu na siječanj 2017.

Što se pak tržnih cijena tiče, u travnju je u odnosu na ožujak tržna cijena svježih sireva bila niža 2%, tržna cijena maslaca 3% dok su tržne cijene polutrajnih sireva rasle. U odnosu na travanj prošle godine cijena svježih sireva niža je 6%, edamera i gaude 14%, dok je cijena maslaca viša za 17%.

Proizvodnja mlijeka manja 12%

Statistika Croatiastočara govori kako je prosječna EU otkupna cijena mlijeka u travnju iznosila 33,44 eura/100 kg što je za 1% veća cijena u odnosu na cijenu iz travnja prošle godine. Prosječna otkupna cijena u RH je pak bila na razini prosjeka cijene EU28 a u odnosu na prosječnu cijenu EU13 veća za 6%. Na godišnjoj razini, otkupna cijena mlijeka u travnju ove godine u odnosu na travanj lanjske bila je veća za cca 7%.

Gleda li se proizvodnja, u sektoru konzumnog mlijeka u prvom je tromjesečju ostvaren najveći pad u mliječnom sektoru, za čak 12%, kod maslaca za 8% te sireva za 1%, dok grupe vrhnja i fermenata bilježe rast od 8, odnosno 6%. S takvim brojkama i činjenicom da je veleprodajna cijena maslaca 250 g u nas u prvom tromjesečju bila 17% veća u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, teško je predvidjeti hoće li cijene rasti ili padati, osim da ćemo i dalje enormno uvoziti.

Komentari (2)
 • viewer
  viewer 16:11 23.5.2018.

  Pitajte populistu Tolušića i njegove “poštene trgovačke prakse”! Kako vam nije jasno, da akcije imaju svi hard discounteri u EU a i u svijetu. Osim toga, Sirelina gouda je toliko loša, da je bolje da je ne prave. Ja kupujem NL ili D goudu. Kupujem isto tako dobre istarske sireve, zato što si to mogu financijski priuštiti. Ali kad vidimo strukturu primanja, posebno kod umirovljenika, onda su ove cijene, najbolja socijalna politika, pošto država, nažalost nema svoju.

 • Romel
  Romel 12:22 23.5.2018.

  da ćemo i dalje enormno uvoziti.

  Sve dok se ne otkrije grupa Borg koja je na tome radila.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!