Mladima je bitno da žive u uređenom sustavu u kojem se cijeni rad i trud

Autor: Ivan Tominac , 14. travanj 2019. u 22:00
Dario Mužević (lijevo) i Ivan Jurlina (desno)/Dubravka Petrić/PIXSELL

Važno je da znaju da oni mogu promijeniti stvari na bolje, a u svemu tome bitno je postaviti si ciljeve, ističe Jurlina.

Događanje u sklopu velike nacionalne akcije Hrvatska pamet Hrvatskoj koju organiziraju Večernji list i Poslovni dnevnik, a čiji je krajnji cilj zadržavanje mladih obrazovanih ljudi u Hrvatskoj, započinje u Osijeku.

Akcija obuhvaća natječaj studentskih razvojnih projekata, okrugle stolove i tribine 'Budućnost u Hrvatskoj' koji će se održati u šest hrvatskih gradova u suradnji sa šest sveučilišta te putujuću izložbu u povodu proslave 60 godina Večernjeg lista.  Da se u Hrvatskoj može dokazuju i dva sljedeća primjera. Iako je goruća tema u Hrvatskoj i napuštanje liječnika, v.d. Predstojnik klinike za neurokirurgiju osječkog KBC-a Dario Mužević dokaz je da se u Hrvatskoj može uspjeti i u strukama kroz koje se ilustrira proces napuštanja Hrvatske. Za razliku od Muževića, Ivan Jurlina dolazi iz svijeta tehnologije, a ističe važnost odabira pravog mentora kao bitnu odrednicu za uspjeh. 

Povratak u Hrvatsku
Liječnik s osječkog KBC-a godinu dana proveo je na Bliskom istoku, ali na kraju se ipak vratio u Hrvatsku i danas služi kao primjer mnogim mladim liječnicima. Govori kako je iz Osijeka otišao znajući da će se ipak vratiti. "Vratio sam se u Osijek, grad s kvalitetnim Kliničkim bolničkim centrom, Sveučilištem, u kojem nije teško ostvariti dobar balans privatnoga i profesionalnoga života", rekao je osječki liječnik Dario Mužević.

Napominje kako je odlazak određenoga broja liječnika iz Hrvatske bio predvidiv događaj te da je vjerojatno kako je velika većina kolega to učinila iz intelektualne znatiželje i želje da se potvrde u međunarodnom okruženju.  "Mnoge je motivirala želja za edukacijom i radom u tehnologijski naprednijim sustavima, ili naprosto želja za životom u drugim zemljama. Liječnici kao profesionalci i intelektualci ne mogu se motivirati samo materijalnim čimbenicima, niti za odlaskom, niti za ostankom", dodao je Mužević.

Zbog prilike da svakodnevno komunicira s mladima, bilo studentima ili specijalizantima, ističe kako ih karakterizira visok stupanj osviještenosti o vlastitim pravima i položaju u društvu, ambicija, dinamičnost i kritički odmak spram autoriteta. Kako objašnjava Mužević za uspjeti kao mladi čovjek u Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje potrebne su iste stvari, a to su kvalitetna naobrazba, prihvatljivo socijalno ponašanje s uključenim visokim stupnjem kolegijalnosti i empatije, te visoka intrinzična motivacija. 

"Za stvaranje perspektive ostanka u Hrvatskoj, ili bilo kojoj drugoj zemlji, potrebno je da svaka osoba, a posebice profesionalac, percipira da živi i radi u uređenom sustavu, koji ima svoje proklamirane vrijednosti, kakve god one bile. Da bude siguran kako će njegova edukacija, rad i trud biti valorizirani unutar toga sustava vrijednosti, što ne uključuje samo prekunijarni aspekt", istaknuo je Mužević.

Kada je riječ specifično o medicinskoj struci, prema riječima Muževića, za izdvojiti se kao mladi liječnik u Hrvatskoj morate vladati specifičnim znanjima i vještinama, a osim područja ekspertize koje omogućava prepoznatljivost, poželjna je i akademska uključenost te šire medicinsko znanje. 

Važnost mentorstva
S druge strane, Ivan Jurlina dolazi iz osječke udruge Osijek Software City, a upravo tamo je i počeo svoju karijeru kao koordinator projekata. Kao varijablu svog uspjeha i uspjeha generalno ističe važnost mentorske podrške i mindset koji je našao u OSC-u. "Zahvaljujući radu u udruzi i osobama koji su me mentorirale danas nema prepreke koje ne mogu savladati, jer zahvaljujući njima sam naučio ako si stvarno uporan i voliš to što radiš onda ćeš uvijek uspjeti. OSC nije preko noći postao najjača IT udruga u Hrvatskoj, nego dugotrajnim radom i prevladavanjem svih prepreka koja se našla na našem putu", rekao je Ivan Jurlina. Stanje uma, kaže, mora se bazirati na tome da je svaki problem rješiv.  

"Previše je mladih orijentirano na negativne stvari s kojima su okruženi. Važno je da znaju da oni mogu promijeniti stvari na bolje, a u svemu tome bitno je postaviti si ciljeve i dati sve od sebe kako bi ih ispunili", dodao je Jurlina. Na pitanje zašto mladi odlaze, Jurlina odgovara da je to zbog političko društvene klime te da su mladi osjetljivi na nepravdu. Ipak ključ uspjeha vidi, a to je ulaganje u sebe koje mora biti želja mladih bez obzira na državu u kojoj živimo. "Formalno i neformalno obrazovanje je ključ uspjeha te naravno pozitivno okruženje koje će vas podupirati u  pothvatima. Dodao bi si mladi svakako nađu mentore koji će ih savjetovati i pomoći im u osobnom i poslovnom razvoju", istaknuo je Jurlina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close