Mladim poljoprivrednicima na raspolaganju 132 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2018. u 15:27
Foto: Thinkstock

Financirati se kupnja poljoprivredne mehanizacije i opreme, domaćih životinja, bilja, sjemenja i sadnog materijala.

Zahtjevi za potpore mladim poljoprivrednicima u sklopu natječaja iz Programa ruralnog razvoja mogu se podnositi od sutra do 13. lipnja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Natječaj za operaciju 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima" iz Programa ruralnog razvoja objavljen je 11. travnja, a od sutra, 25. travnja u podne do 13. lipnja u podne moguće je u AGRONET-u podnositi potvrde o zahtjevima za potporu, podsjećaju iz Ministarstva.

Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (na dan podnošenja zahtjeva za potporu) koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu.

Nova pravila omogućuju prijavu i mladim poljoprivrednicima kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost, pa se visina potpore koju je moguće ostvariti dijeli na 372 tisuće kuna onima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) najmanje pet godina nakon konačne isplate potpore.

Potporu od 148,8 tisuća kuna mogu ostvariti oni kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo kako je na raspolaganju 132,6 milijuna kuna u ovom natječaju. Financirati se kupnja poljoprivredne mehanizacije i opreme, domaćih životinja, bilja, sjemenja i sadnog materijala.

U natječaj je uključeno i građenje, opremanje prostora, podizanje ili rekonstrukcija trajnih nasada, kazao je te dodao kako su ostavljene široke mogućnosti i vjeruje da će svatko naći ponešto za sebe.

Komentirajte prvi

New Report

Close