Mladić magistrirao građevinu u New York-u, a u Dubrovniku ga diskvalificirali zbog engleskog

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2012. u 11:26
Ilustracija (PXL)

Mladić je nakon odbijenice napisao pismo u kojem je iznio svoja stajališta.

Nikola Radić prijavio se na natječaj za radno mjesto Savjetnik za gradnju kojega je raspisao Grad Dubrovnik, no diskvalificiran je zbog toga što nije dostavio potvrdu o poznavanju stranog jezika i rada na računalu, piše dubrovniknet.hr.

S  obzirom na to da je Radić magistrirao građevinarstvo u New York-u ovaj je razlog itekako apsurdan, navode na portalu. Predsjedniku Povjerenstva, Dinku Miriću, koji mu je potpisao i "objasnio" odbijenicu na natječaj napisao je  pismo koje portal prenosi u cijelosti.

Poštovani gospodine Mirić,

hvala Vam na uloženom trudu da me pismeno obavijestite o diskvalificiranju iz statusa kandidata prijavljenog na natječaj za prijam u službu na radnom mjestu Savjetnik za gradnju zbog nepodnošenja dokaza o poznavanju stranog jezika i rada na računalu.

Dozvolite mi par riječi.

Žao mi je što pogrešno mislite da se može magistrirati građevinarstvo, specijalno u New York-u, bez vrlo ozbiljnog poznavanja rada na računalu. Svi crteži, proračuni i tekstovi neophodni za uspješan završetak postdiplomskog studija izrađuju se pomoću računala. Dozvolite mi da Vam otkrijem tajnu koju pomno čuvam: rapidografi i šiberi su van upotrebe..
Žao mi je što ne znate da se suvremena Metoda elastičnosti, obvezni dio curriculuma, ne može raditi bez računala.
Žao mi je što ne znate da se Metoda konačnih elemenata, obvezni dio curriculuma, ne može primjeniti bez računala.

Žao mi je što ne znate da sam godinama, u popodnevnim satima, na tom istom CCNY gdje sam magistrirao, ponedjeljkom podučavao kolege radu s AutoCAD-om (tehničko crtanje i modeliranje) te četvrtkom STAAD Pro (Structural analysis and design), vrlo popularnim računalskim programima.

Strašno mi je žao što Vam nisam dostavio diplomu o uspješno završenom početničkom kursu Worda i Excela lokalnog organizatora takvih kurseva, te Vas uskratio za mogućnost da me proglasite računalskim genijem. Koja greška…

Žao mi je što moju magistarsku diplomu ne doživljavate kao dokaz o izuzetnoj sposobnosti rada na računalu jer ona to jest. A Vi griješite..
Žao mi je sto ne znate da u SAD-u svatko tko dolazi iz država gdje engleski nije službeni jezik mora položiti TOEFL (Test of English as a Foreign Language) ukoliko se želi upisati na slijedeći stupanj edukacije. Nivo traženog poznavanja engleskog za upis na magisterij ili doktorat je najviši mogući. Zaguglajte, prosvjetlit će Vas..
Žao mi je što mislite da se može magistrirati na The City College of New York-u, i još biti najbolji u konkurenciji državnih talenata (stipendista) Amerike, Španjolske, Francuske itd., bez izuzetnog poznavanja Engleskog jezika. I sve to uz rad..

Žao mi je što mislite da se CCNY za predavanja, radove, projekte, seminare služi kojim ono jezikom? Korejskim? Mandarinskim? Griješite, jer bi i onda moja diploma bila dokaz poznavanja stranog jezika. A vjerujem da bi mi i Vi sami, samo da možete, izdali uvjerenje da odlično govorim Srpski, Bošnjački, a bogami i Crnogorski (i to su sad strani jezici, zar ne?). Ekspert za tri strana jezika. Nije šala…

Stvarno sam trebao uzeti lokalni kurs engleskog za početnike…
Žao mi je što moju magistarsku diplomu ne doživljavate kao dokaz izuzetnog poznavanja engleskog jezika, naročito stručnog, jer ona to jest. A Vi griješite..
Žao mi je što provjeravate samo poznavanje birokratske regulative i to pogrešno nazivate provjerom znanja i sposobnosti kandidata. Rezultat takvog stava je da usred grada niču objekti koji ne poštuju struku, ne poštuju seizmičke propise (novi trgovački centar uz Zagrebačku banku, osnovna škola I. Gundulić, Gruž, itd. itd.) i ama baš nitko ne haje za to…
Žao mi je što mi niste ostavili mogućnost žalbe već je ova Vaša odluka konačna.
Žao mi je što se u ovom gradu može uložiti životna ušteđevina u teren gdje je dozvoljena gradnja pa ostati i bez para i bez prava gradnje, protuustavnom odlukom (Čl. 49 i Čl.50 Ustava RH) gradonačelnika/ce i Gradskog vijeća.

Izuzetno mi je žao što su lopovluk, korupcija i nepotizam poprimili ovako dramatične razmjere.
Do bola mi je žao da je moj sin jedinac, koji pažljivo prati i duboko proživljava sve ove događaje, zbog prije navedenog, prekrižio Dubrovnik kao mjesto življenja, a u Zagrebu je tek do prve prilike da odseli iz ove zemlje.

Čestitam Vam! Uspjeli ste!

I na kraju, žao mi je ali ću ipak zadržati pravo da ovo Vaše pismo, Vašu odluku i argumentaciju, pokažem, po svom nahođenju, drugim instancama.

Have a nice day.
Truly yours,

Nikola Radić

 

Komentirajte prvi

New Report

Close