Mladi znanstvenici na nizozemskoj stipendiji

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2013. u 21:59
Dodijeljeni iznos od 250.000 eura dobitnici će moći iskoristiti za realizaciju svojih projekata na nekom od nizozemskih instituta ili sveučilišta u trajanju do tri godine/Thinkstock

Dodijeljeni iznos od 250.000 eura dobitnici će moći iskoristiti za realizaciju svojih projekata na nekom od nizozemskih instituta ili sveučilišta u trajanju do tri godine.

Dvoje mladih znanstvenika iz Hrvatske, Ana Bobinac i Vibor Jelić, dobili su prestižne stipendije "Veni" Nizozemskog nacionalnog vijeća za znanost (NWO) koje ih dodjeljuje najtalentiranijim mladim znanstvenicima na početku samostalne znanstvene krijere, odnosno unutar tri godine od završetka doktorskog studija.

Dodijeljeni iznos od 250.000 eura dobitnici će moći iskoristiti za realizaciju svojih projekata na nekom od nizozemskih instituta ili sveučilišta u trajanju do tri godine. Jelić će tako boraviti na Astronomskom institutu Kapteyn Sveučilišta u Groningenu dok će Bobinac u naredne tri godine na Institutu za zdravstvenu politiku i menadžment Erasmus sveučilišta u Rotterdamu unaprjeđivati i razvijati nove metode za ekonomsku procjenu isplativosti ulaganja u različite segmente zdravstvenog sustava.

Bobinac je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, a na roterdamskom sveučilištu je magistrirala i doktorirala iz područja ekonomike zdravstva. Objavljivala je radove u najprestižnijim znanstvenim časopisima, a bavi se ekonomskim evaluacijama zdravstvenih tehnologija kojima je cilj podići razinu učinkovitosti unutar zdravstvenog sustava, optimizirati proces raspodjele novca te ga učiniti trasparentnijim i sistematičnijim. 

Komentirajte prvi

New Report

Close