Mladi doveli solarnu klupu ispred škole

Autor: Borivoje Dokler , 26. kolovoz 2016. u 10:09
Foto: foto press

Projekt je nastao u sklopu inovativnog programa ‘Mladi: snaga zajednice’ i uz suradnju Europske zaklade za filantropiju u društveni razvoj.

Da se i mladi uključuju u projekte korištenja obnovljivih izvora energije i postaju svjesni njihovih prednosti pokazuje projekt Siniša Jenkač kojeg je osmislila i realizirala skupina mladih iz Novog Marofa. Solar Wi-Fi corner je nastao u sklopu inovativnog programa 'Mladi: snaga zajednice' koji je pokrenut u okviru Tematskog fonda 'Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0' Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj. Tako je Novi Marof uz suradnju Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj nabavio i solarnu klupu Easy- T, hrvatskog proizvođača Energomobil. Klupa je postavljena ispred Srednje škole Novi Marof pa će na njoj učenici moći puniti mobitele i imati besplatni pristup internetu, što će ih potaknuti na dodatno druženje. Uz klupu instalirana je i IP kamera koja će putem web stranice građanima Novog Marofa omogućiti prijenos uživo.

"Kao gradonačelnik zadovoljan sam da smo došli od ideje do realizacije i da će angažman mladih pokazati rezultate. Siguran sam da će ova aktivnost pojačati i aktivnosti ostalih", poručio je gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač. Direktorica tvrtke Energomobil Marija Mrvelj zahvalila se na ukazanom povjerenju i nadodala da su vrlo ponosni na ovakve poticajne projekte mladih. Istaknula je da su Energomobilove klupe, osim vrhunskom tehnologijom, opremljene i posebnim materijalima koji osiguravaju njihovu dugovječnost i sigurnost rada.

"Želimo osigurati naše klupe na način da ih zaštitimo od mogućih vandala ili neopreznog rukovanja. Zbog toga se one izrađuju od najboljeg materijala, a elektro-oprema smješta se unutar konstrukcije. Postavljanje klupe nije zahtjevno jer ne zahtijeva nikakve dodatne priključke – potrebno je samo betonirati postolje kako bi klupa bila stabilna, te je sama ugradnja vrlo jednostavna i brza. Sjedalice klupe su bijele boje dok je sredina crna jer ju čine dva fotonaponska panela. Duljina Easy-T klupe je 1980 milimetara, širina 480 milimetara, a cijena je 14.500 kuna plus PDV. Ukoliko se odlučite za našu klupu, cijena vas ne bi trebala obeshrabriti jer nećete dobiti samo običnu klupu za park, već pametnu klupu koja će puniti mobitele, osigurati korištenje interneta, imati svoju vlastitu LED rasvjetu te će u potpunosti biti korisna za okoliš", ističe Marija Mrvelj.

Elektro-opremu Easy-T klupe sastoji se od dva fotonaponska panela jačine 40W, što je u totalu čak 80W, MPPT regulatora od 15A, Geltechakumulatora jačine 120Ah,te osigurača, kablova i ostale sitne opreme. Ono što ovu klupu razlikuje od klasičnih i čini posebno zanimljivom mladima jest mogućnost punjenja čak mobitela putem USB utičnica, o to do čak osam mobitela istovremeno. Tu je i opcija WiFi Hotspota što omogućuje besplatno surfanje, tj pristup internetu na području oko klupe.

Iako je vrijeme vrijeme godišnjih odmora, u Energomobilu marljivo rade na pripremi izvoza u Toronto i sajam Energetike u Beogradu u listopadu. Na sajmu će osim svojih poznatih pametnih klupa predstaviti i svoje solarno stablo, solarni cvijet te solarno ugostiteljsko vozilo.

"Također se radi i na pregovorima s drugim gradovima, jer je zainteresiranost za nabavu pametnih solarnih proizvoda u posljednje vrijeme sve veća. Gradovi iz svojih budžeta nastoje izdvojiti sredstva za njihovu nabavu kako bi se širili svijest o korištenju obnovljivih izvora energije. Treba poticati građane da se uključe u takve projekte da i Hrvatska može imati svoje zelene gradove. Vrlo je važno da se nastoje razvijati novi projekti i programi o korištenju obnovljivim izvorima energije i poboljšanju energetske učinkovitosti. Mi u Energomobilu konstantno radi na novim pametnim solarnim proizvodima koji bi bili korisni kako za za gradove, tako i za same građane", zaključuje Marija Mrvelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close