Mladen Perkov: Kriza u Hrvatskoj usporava implementaciju koncepta održivog razvoja

Autor: Croenergo.eu , 22. prosinac 2014. u 10:56
Foto: Portal croenergo.eu

Klaster “Inteligentna Energija” je poslovna mreža koja okuplja male i srednje tvrtke.

U okviru projekta ECOFUNDING, redakcija portala croenergo.eu razgovarala je s poduzetnicima čiji su poslovni pothvati evaluirani u okviru toga projekta te je tako realizirala 9 uspješnih poslovnih priča s naglaskom za zeleno gospodarstvo…

Klaster "Inteligentna Energija" je poslovna mreža koja okuplja male i srednje tvrtke, znanstvene institucije, stručnjake i nevladine udruge s ciljem jačanja domaće industrije obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Klaster "Inteligentna Energija" ima misiju otvaranja novih zelenih radnih mjesta kroz proizvodnju rješenja i sustava te isporuku i kontinuiranu brigu o instaliranim objektima i tehnologiji.

Klaster "Inteligentna Energija" je usmjeren na zelene tehnologije energetskog sektora koje se mogu proizvesti na domaćem tržištu, u području malih hidroelektrana, sunčeve energije (fotonaponski i sunčevi toplinski sustavi), biomase i energetske efikasnosti, a koje imaju visok potencijal zapošljavanja. Klaster svojim djelovanjem pridonosi gospodarskom i ekonomskom razvoju, gradnji novih energetskih izvora, povećanoj sigurnosti opskrbe energijom te povoljnijem utjecaj na okoliš uz smanjenje emisija stakleničkih plinova.

"Klaster "Inteligentna Energija" pokreće i uspostavlja kreativno partnerstvo između poduzetnika, znanstvenika i gospodarstvenih institucija s ciljem: promocije energetske učinkovitosti i održivog razvoja, zajedničkog nastupa na domaćem i inozemnom tržištu, stvaranja i realizacije poslovnih pothvata, razvoja modernih tehnoloških rješenja, transfera iskustava i znanja, stvaranja temelja za podršku financijskih institucija, izgradnje objekata obnovljivih izvora energije, proizvodnje i isporuke električne i toplinske energije te stvaranja platforme za zeleni razvoj.", ističe Mladen Perkov iz klastera "Inteligentna Energija" te dodaje "Dobrim dijelom ono čime se klaster bavi su sastavni dijelovi zelenoga gospodarstva: obnovljivi izvori energije, energetska učinkovitost, napredne mreže, nisko energetske kuće, čisti i održivi prijevoz, tu su još i recikliranje, upravljanje otpadom, organska agrikultura, upravljanje šumama i vodama.".

Na pitanje o očekivanjima o ECOFUNDING projektu, Perkov ističe: "Nadamo se da će ECOFUNDING platforma za financiranje malih i srednjih poduzeća omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup do financijskih sredstava za zelenu energiju i eko inovativne aktivnosti. Izrađeni poslovni plan prvi je korak u procesu eventualnog financiranja projekta energetske efikasnosti kojeg smo prijavili.".

Perkov smatra kako projekti poput ECOFUNDING-a, pa čak ako i ne dovedu do konačnog financiranja predložene investicije, "daju dobre smjernice kuda krenuti s vlastitim idejama te kako ih oblikovati i prezentirati.".

"Održivi razvoj, kao model gospodarstva, trebao bi zadovoljiti potrebe sadašnje generacije, uz pružanje/uvažavanje mogućnosti da buduće generacije učine isto. Kriza, koja u Hrvatskoj još uvijek traje, usporava implementaciju koncepta održivog razvoja. Održivi razvoj predstavlja novu gospodarsku paradigmu koja bi trebala usmjeriti proizvođače i potrošače k 'održivosti' odnosno ka okolišnoj, ekonomskoj i socijalnoj ravnoteži, odnosno potrebnog sustava vrijednosti u društvu.", odgovara Perkov na pitanje treba li održivi razvoj biti temelj svakog poduzeća odnosno što takav razvoj općenito donosi.

"Uspjeh bi svi skupa trebali tražiti u zadovoljenju maloprije spomenute ravnoteže, što je trajni izazov i napor. Uz odgovarajuću mjeru zajedništva, suradnje i tolerancije moguće je stvoriti nove ideje, rješenja i vrijednosti koje će nas izvući iz krize i biti temelj održivosti.", poručio je Perkov postojećim i budućim poduzetnicima.

Inače, ECOFUNDING je međunarodni projekt sufinanciran kroz Med Programme na kojem je partner Razvojna Agencija Zagreb – TPZ. Posebnost projekta je u tome što omogućuje direktan kontakt zelenih poduzetnika i investitora putem online platforme i izravnim susretima na B2B sastancima.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentirajte prvi

New Report

Close