Mjesto u domu plaćaju i do 9.000 kuna, a nema garancije da neće završiti na cesti

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2019. u 11:04
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prošle godine pronađeno je tek 7 slučajeva ilegalnog stanovanje među gotovo 7 tisuća studenta koji žive u domovima.

Objavom konačnih rezultata natječaja za studentske domove u Zagrebu ponavlja se već tradicionalna koruptivna radnja kojoj se nikako ne može stati na kraj – ilegalna kupoprodaja mjesta u domu, navodi Večernji list.

Neki studenti nude ili traže mjesta u domovima na Savi i u Cvjetnom dok neki svoje ležajeve mijenjaju u jednom domu za drugi tražeći ili nudeći nadoplatu. Kako piše srednja.hr, koliko je sama pojava ukorijenjena pokazuje i činjenica da je nakon objave konačnih rezultata došlo do pojave memova koji duhovito komentiraju prodaju domova ili nadoplatu za zamjenu mjesta.

Možete se naći na cesti

Pravno gledajući, studenti koji su otkriveni u prodaji ili kupnji mjesta u domu mogu biti izbačeni iz studentskog doma i dugoročno izgubiti pravo na smještaj u domu. Naime, to što ste vi dali novac za mjesto ne daje vam nikakvu sigurnost da nećete biti izbačeni jer početno niste imali ni pravo na njega.

Ako vas ulove, možete biti diskvalificirani u natječaju za mjesto u domu iduće godine jer ste godinu prije sudjelovali u ilegalnoj radnji. Međutim, kako cijene iznajmljivanja stanova u Zagrebu bivaju sve više svake godine, čini se da studente previše ne brine mogućnost da ih se ulovi.

Za mjesto u domu se traži i do 9 tisuća kuna. Prodaja se uglavnom odvija preko Facebooka.

"Obično ljudi naprave lažni profil ili preko prijatelja, netko zna nekoga tko prodaje i javiš mu se u inbox, onda on ponudi cijenu te se dogovorite", izjavila je jedna studentica za Novu TV.

Kontrola

Ona je prije nekoliko godina kupila mjesto u domu za 5 tisuća kuna, a kontrole se ne boji.

"Pričalo se da postoje, ali nikad se nisu desile. Jedina kontrola koja dolazi su zaštitari ako ste prebučni, ali inače nema kontrola koje bi provjerile jesu li unutra osobe koje bi trebale biti unutra", kazala je studentica.

Prošle godine pronađeno je tek 7 slučajeva ilegalnog stanovanje među gotovo 7 tisuća studenta koji žive u domovima. Na pitanje koliko često idu kontrole pomoćnik upravitelja Mario Župan odgovara: "A gledajte, kontrole idu po procjeni, ni djeca ne vole, naši studenti da ih svaki čas uznemiravamo."

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kad sam ja studirao. Prije 20 g, većinom su hercegovci kupovali mjesto u domovima na zalost u kontroli su bili njihovi rođaci hercegovci tak da im nisu ništ napravili. Nitko ih nije volioi avi si ih smatrali primitivcima i seljacinama. Danas ih je većina, jedan je cak i gradonačelnik Zagreba, a purgero ga toliko vole da ga već po neznam koji pit biraju…

New Report

Close