Mjesto iz kojeg turistički radnici odlaze jer nitko o njima ne brine

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2017. u 10:19
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Trabonjača tvrdi kako je država, podizanjem PDV-a, otpilila jedinu granu, onu turističku, na kojoj sjedi.

Nije kriva samo država, dio krivnje snose i poslodavci koji gledaju samo dobit. Kada je povećan PDV s 13 na 25 posto, u našim su hotelima cijene artikala porasle za 25 do 30 posto. Znači poslodavci, vlasnici objekata su odmah nadoknadili taj »minus« koji im je nametnula država. Naše hotelske tvrtke i dalje posluju s dobiti, a u Opatiji se može vidjeti da i investiraju – grade se hoteli. Radnici te iste tvrtke istovremeno rade za mizerne plaće, nedostatne za život.

Zato me smeta kada se govori da nema dovoljno radne snage, da ljudi odlaze raditi u inozemstvo, a da se pritom ne govori o pravim razlozima takvog stanja – riječi su turističkog djelatnika Vitomira Trabonjače, konobara u opatijskom hotelu Ambasador i predsjednika sindikata u Liburnia Riviera Hotelima koji smatra da je država glavni krivac kada je u pitanju kronični nedostatak radne snage u turizmu, no kako u takvoj politici sudjeluju i poslodavci i lokalne vlasti.

Kako piše Novi list, Trabonjača tvrdi kako je država, podizanjem PDV-a, otpilila jedinu granu, onu turističku, na kojoj sjedi. Kako su veliki hotelski lanci uglavnom reagirali podizanjem cijena za jednak postotak, no kako si »mali« ugostitelji, vlasnici kafića, restorana, takvo povećanje cijena usluga nisu mogli dozvoliti zbog mogućeg gubitka domaće klijentele.

– U Opatiji se grade novi hoteli, naša firma LRH svu dobit ulaže u nove objekte i obnovu postojećih, međutim ne ulaže u personal, u radnu snagu. Pitam ih tko će raditi i voditi te objekte? Zbog nedostatka personala svake godine razmišlja se o tome kada otvoriti koji hotel, pomiču se datumi otvaranja objekata. Situacija je kulminirala ove godine, gradi se i novi hotel u Ičićima, koji bi trebao biti otvoren 15. lipnja, a radna snaga nabavlja se tako što se smanjuje broj radnika u drugim hotelima LRH-a. Situacija s nedostatkom radne snage započela je još pred dvije godine.

Upozoravali smo na tu situaciju, no nitko se nije obazirao, pa čak ni lokalna vlast. Tražili smo od gradonačelnika Opatije Ive Dujmića da naše probleme iznesemo u Vijeću s obzirom na to da je Grad Opatija suvlasnik LRH-a, no Ivo Dujmić i Viktor Peršić, tada predsjednik Gradskog vijeća, zabranili su nam ulazak smatrajući da predstavnici sindikata LRH-a nemaju što govoriti na takvom mjestu.

No ni tada, ni danas, to nije pitanje sindikata hotelske tvrtke već radnika i turističke budućnosti Opatije i njezine rivijere. Tada je došlo do prvog osipanja radnika, i njihovog odlaska s bijednim otpremninama – govori Trabonjača koji smatra da su neki drugi dijelovi Hrvatske puno više napravili za malog čovjeka – turističkog radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close