‘Mjesečne rate kredita bit će 20 posto manje’

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2013. u 11:09
Članovi Udruge Franak; Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kako su izračunali u Udruzi Franak, primjena Zakona o potrošačkom kreditiranju koji predlaže ministar financija Slavko Linić trebala bi im donijeti manje otplate kredita za oko 20 posto, piše Jutarnji list.

Kako su izračunali u Udruzi Franak, primjena Zakona o potrošačkom kreditiranju koji predlaže ministar financija Slavko Linić trebala bi im donijeti manje otplate kredita za oko 20 posto, piše Jutarnji list.

Goran Aleksić, koordinator pravnog tima Udruge Franak, kaže da je to očekivani rezultat nekon što banke sa svakim dužnikom ugovore parametre za izračun promjenjive kamate, a na temelju početne kamate i marže.

– Pretpostavimo da je netko uzeo kredit 2007. godine. Tada je libor iznosio 2,5 posto, a kamata 4,5 posto, što znači da je marža iznosila dva posto. Ako je sada libor 0,2 posto, a marža se vraća na početak, onda će kamatna stopa biti 2,2 posto, kaže Aleksić koji kaže da je lako izračunati što to znači: ako je nekome rata kredita 10.000 kuna, uz postojeći tečaj, bit će mu sanjenja za petinu, odnosno za oko 2000 kuna.

U Udruzi su zadovoljni konačnim prijedlogom ministra Linića , ali upozoravaju da bi trebalo riješiti još neke nepreciznosit, piše list. Primjerice, Zakon kaže “uvodi se obveza definiranja parametara i fiksne marže i kod ugovora o kreditu sklopljenih prije stupanja na snagu ovoga Zakona…”, ali Aleksić smatra da to ne bi smjela biti obveza, već dužniku treba dati mogućnost da bira. Jer možda mu više odgovora da odbije takvu ponudu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ako će se krediti vezati uz libor, a marže postaviti na poečtnu vrijednost, to znači da će padati i kamate na stambene kredite u eurima na isti način kao i na kredite u švicarcima

New Report

Close