MIV u novu godinu s novim vlasnikom

Autor: Jadranka Dozan , 04. siječanj 2019. u 07:30
Svoje su dionice Hawleu, osim Rixeckera, prepustili Slavonski ZIF (22,8%) i SN Pectinatus (12,8%)/Marko Jurinec/Večernji list

Stjecanjem dionica za koprivničku tvrtku u njemačkom vlasništvu stiže i obaveza preuzimanja.

Proteklih nekoliko mjeseci za Metalsku industriju Varaždin (MIV) bilo je prilično turbulentno, a na samom kraju 2018. rasplet se odigrao ulaskom novog vlasnika.

Kroz blok transakciju vrijednu 13,4 milijuna kuna zabilježenu na Zagrebačkoj burzi 28. prosinca novi je većinski vlasnik (s 89% dionica) varaždinskog proizvođača armatura i proizvoda za vodovodne sustave i sustave za odvodnju, energetiku i procesnu industriju postala koprivnička tvrtka Hawle. Stjecanjem dionica, koje su u blok transakciji kupljene po jediničnoj cijeni od 1000 kuna, za nju je nastala i obveza preuzimanja.

Kao i donedavno, kad je najveći (45-postotni) dioničar bio Rixecker Investment, vlasnička prevlast u MIV-u time je ostala u rukama njemačkog kapitala. Koprivnička tvrtka, naime, u potpunom je vlasništvu njemačke kompanije Hawle Armaturen, a svoje su joj dionice, osim Rixeckera, prepustila još dva veća dioničara – Slavonski ZIF (22,8%) i SN Pectinatus (12,8%). Uvertira u taj rasplet bila je deblokada poslovnih računa MIV-a, koja je trajala od 4. do 21. prosinca.

 

13,4 milijuna

kuna blok transakcija kojom je Hawle osigurao vlasničku prevlast

Nekih mjesec dana prije ulaska u blokadu, pak, iz varaždinske su tvrtke javnost izvijestili o tome da je interes za ulaganje pokazala zagrebačka tvrtka Vodoskok koja je ujedno i jedan od glavnih kupaca njegovih proizvoda. Međutim, razgovori o mogućoj dokapitalizaciji između vodstva Vodoskoka i MIV-a trajali su tek 15-ak dana. Investicijska je javnost putem burze 20. studenoga obaviještena da su razgovori prekinuti.

Dani nakon toga bili su obilježeni promjenama u Upravi i Nadzornom odboru. Najprije je već istog dana (20. studenoga) ostavku na mjesto direktora dao Franjo Turek, koje je koji dan preuzeo Goran Popović.

Tih su dana objavljene i dvije ostavke članova NO-a. Najprije se iz NO-a povukao HUP-ovac Bernard Jakelić, a potom i Vlatko Cvrtila. Inače, MIV-u je sredinom 2018. pripojena tvrtka Strojar, a u prvih devet mjeseci iskazao je negativan konsolidirani rezultat. Na nešto većim poslovnim prihodima nego godinu prije (173 prema 169 mil. kuna) iskazao je 8,9 mil. kuna gubitka, s tim da je za negativan predznak najzaslužniji upravo treći kvartal s gotovo 12 milijuna gubitka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close