Misteriozni investitor kupuje 7 posto Mola

Autor: Igor Vukić , 17. prosinac 2008. u 22:00

Vijest o transakciji podigla cijenu dionice za 15 posto

Neimenovani investitor s Bliskog istoka želi kupiti sedam posto dionica Mola, objavili su u srijedu mađarski mediji. Pozivajući se na neslužbene izvore bliske budimpeštanskoj burzi, portal Portfolio najavio je prodaju sedam posto dionica Mola u blok transakciji. Kako je transakciju organizirala investitorska kuća ING, koja je dosad takve poslove obavljala za investitore bliske upravi Mola, mađarski mediji zaključuju da je riječ o kupnji koja će pomoći jačanju pozicije uprave i neće bitno narušiti odnose snaga u kompaniji.

Skok dionice
Već i neslužbene informacije o transakciji podignule su cijenu slobodnih dionica Mola za više od deset posto pa je njima jedno vrijeme bilo obustavljeno trgovanje. Mađarski mediji najavljuju da će u četvrtak biti objavljeno tko stoji iz transakcije, čije dionice preuzima i po kojoj cijeni. Pred kraj trgovanja, Molove dionice porasle su na 10.350 forinti ili 15 posto više nego prethodnog dana.Na pitanje o ulasku novog investitora i posljedicama na odnose u kompaniji iz Mola je Poslovnom dnevniku poručeno da ne mogu komentirati tržišne spekulacije.U Molu već postoji jak ulagač s Bliskog istoka. Riječ je o Omanskoj naftnoj kompaniji (OOC), tvrtki u vlasništvu omanskog sultanata, koja posjeduje 8,4 posto dionica Mola. Dionice je preuzela u ožujku ove godine, u jeku grčevitog Molovog otpora protiv OMV-a.Molova obrana bila je uspješna, a prilikom ulaska OOC-a u vlasničku strukturu najavljena je dugoročna suradnja dviju kompanija i zajednički projekti. Stoga mađarski mediji spekuliraju da aktualna transakcija dio paketa dogovorenog s OOC-om.Potvrdi li se da je OOC kupac, onda bi uprava Mola imala pod sigurnom kontrolom gotovo 50 posto kompanije. Mađarski mediji ipak ne isključuju da je iza novog investitora stoji i OMV, no tu varijantu smatraju malo vjerojatnom. OMV je u dvije nedavne financijske operacije predao pakete svojih dionica u posjed Hypo banci (16,3 posto) i banci Societe Generale (4,3 posto), s opcijom da ih ponovo preuzme za nekoliko mjeseci. Zauzvrat je dobio gotovinu koju može upotrijebiti za jačanje svoje likvidnosti, ili, kako glase spekulacije, za pripremu novog napada na Mol.

Nove investicije
Da je Mol ipak relativno siguran od napada može se zaključiti i iz nedavnih izjava Györgyja Mosonyija, izvršnog direktora Mol-grupe, koji je za iduću godinu najavio nove akvizicije, koje grupa namjerava financirati iz prihoda, ne dirajući kreditni okvir za koji tvrdi da iznosi 1,5 milijardi eura. Neto dug Mola, prema njihovim podacima, iznosio je u listopadu 2,9 milijardi eura.Mol je ove godine osim novog udjela u Ini kupio i naftno polje u Kamerunu, istražni blok u Pakistanu i manjinski udjel u jednom indijskom plinskom polju, objavio je Bloomberg. S Exxon Mobileom i Falconom pristupio je nekonvencionalnom modelu crpljenja plina u mađarskim poljima. Uz potragu za novim investicijama u 2009. Mol planira smanjivanje troškova u nekim poslovima za 220 mlrd. forinti. “To znači da ćemo neke projekte odgoditi, o nekima povesti pregovore, ali zapravo od ničega nećemo potpuno odustati”, kazao je Mosonyi.

činjenice

Hypo banka
U vlasničkoj strukturi Mola OMV je do srijede imao 21,2 post dionica (danih na upravljanje Hypo banci (16,3 posto) i banci Société Générale).

Tržište
Tvrtke i banke bliske Molu, odnosno Upravi, nadzirale su 41,9% dionica, a na tržištu je 36,8% Molovih dionica

Komentirajte prvi

New Report

Close