Mirovinci zaključili da i oni moraju dići glas

Autor: Jadranka Dozan , 12. veljača 2018. u 13:45
Za danas zakazan masovni skup dobavljača / Filip Kos/PIXSELL

Manjinski dioničari ciljaju na dobavljače koji u rukama imaju glasove po milijardama kuna tražbina.

Metež među dionicima krize Agrokora ide prema usijanju. Uz politički teret "afere savjetnici", niz još otvorenih pitanja vezanih uz nagodbu vjerovnika, zatim interesne jednadžbe i tiha preslagivanja dionika, ta je megapriča u petak dobila još jednu varijablu – alternativni plan nagodbe.

Ponudila ga je Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor. Kako sama nije tzv. strana u postupku, time je bacila rukavicu ponajprije dionicima koji to jesu. U prvom redu očito ciljaju na dobavljače koji u rukama imaju glasove po milijardama kuna tražbina, a aktualnim nacrtom nagodbe unaprijed su "osuđeni" na otpise procijenjene na u prosjeku 70-ak posto. Hoće li kompanije dobavljači uzeti u razmatranje alternativni plan ili će se baviti usuglašavanjem stavova na postojeći i izradom hodograma aktivnosti koji je u 'domaću zadaću' vjerovničkom vijeću prošli tjedan dala potpredsjednica Vlade Martina Dalić?

To bi se moglo pokazati već danas jer je za danas zakazan masovni skup od, računa se, njih 200-injak. Istodobno, inicijativa Udruge dioničara mogla bi se pokazati pogurancem i za intenziviranje aktivnosti mirovinskih fondova vezanim uz zaštitu njihovih investicija i interesa s pozicije dioničara nekih Agrokorovih perjanica. Mirovinski su fondovi u nekim boljim vremenima za Agrokor u njegovim dionicama imali i blizu milijardu kuna imovine, a već i zakon o mirovinskim fondovima nameće im obvezu da poduzimaju radnje u cilju zaštite imovine njihovih članova. Kako neslužbeno tvrde u redovima mirovinaca, oni su već prije angažirali odvjetnike. Brojni upiti upravama kompanija u kojima su tražili razne dokumente (npr. ugovori o zaduženjima u dijelu vezanom uz jamstva, uključujući i roll up) dosad se, kažu, nisu baš pokazali plodonosnim, pa su zaključili da svojim aktivnostima i oni moraju dati i "tona".

Međutim, pritom bježe od naslanjanja na bilo koju od interesnih skupina, pa se tako i u pogledu  alternativnog plana nagodbe Udruge dioničara drže promatrački. Dobavljači su, pak, dosad nagovještavali da su njihove ambicije pokušati ishoditi korigiranje postojećeg nacrta tako da ušićare malo veći postotak namirenja i da sačuvaju regionalni prodajni kanal. Taj im je smjer ovoga vikenda na neki način sugerirao i Alastair Beveridge, direktor AlixPartnersa, glavnog savjetnika izvanredne uprave Agrokora. "Jedina alternativa predloženoj nagodbi je stečaj", rekao je poručujući i da bi eventualna smjena Ante Ramljaka "apsolutno ugrozila proces restrukturiranja". Je li tim izjavama Beveridge olakšao političku odluku premijeru Andreju Plenkoviću?

To je teško reći, jer mnogi smatraju da je proces kontaminiran, a na tzv. aferu savjetnici sad su se počele lijepiti i druge kontroverze zbog manjka transparentnosti. Tako se među financijašima počelo govoriti i da je pri izboru savjetnika za restrukturiranje McKinsey navodno bio dao povoljniju ponudu. I imatelji tražbina po financijskom dugu (dužničkim papirima, kreditima) glasnije prigovaraju zbog pristupa samom pozivu na sudjelovanje u roll-up kreditu, tvrdeći da su morali dobili priliku, a nisu. Jednako tako, sve su češći i prigovori dobavljača da pri plaćanju starih dugova postoje "jednakiji".

Zasad je nepoznanica što je obuhvat detaljne analize koju je zatražio premijer, a s obzirom na njezino trajanje neki analitičari drže da ona nije zahvatila samo pitanje izbora i naknada podizvođačkih savjetnika. Nasuprot tome, dio ih misli da je trajanje analize u prvom redu stvar komunikacijske taktike, kao i oštra retorika predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji je u petak poručio da "ako analiza pokaže nešto negativno, oni koji su za to odgovorni morat će i odgovarati". Alternativni plan nagodbe, inače, polazi od toga da vrijednost imovine nije "fer" vrednovana tj. da je jako podcijenjena, a drugo ključno uporište su im nezakonitosti postupanja u vezi s jamstvima. U prilog "nelogičnom vrednovanju financijske imovine" pozivaju se na revidirano izvješće Agrokora d.d. za 2016. i bilješke vezane uz ulaganja u ovisna društva, prema kojima ona kod Jamnice iznose samo 64 milijuna kuna, u Ledu su vrednovana na 62, a u Zvijezdu na 93,4 milijuna kuna.

Za jamstva koja otpočetka osporavaju u međuvremenu su otkrili da su u ugovorima prilikom Agrokorova zaduživanja kroz obveznice i sindicirani kredit izrijekom ugrađena zakonska ograničenja u pogledu obveza kompanija jamaca. Sve u svemu, ne pristaju na tezu "firma je bankrotirala i vrijednost dionica je nula". Od operativnih kompanija iz sustava Agrokor praktično je samo Konzum insolventan, tvrde u Udruzi. Prema revidiranom izvješću, 97 posto svih gubitaka proizvedeno je na matičnom društvu Agrokor d.d. (81%) i Konzumu (16%), pa samo na njih adresiraju i potrebu financijskog restrukturiranja. 

Govoreći o "demistifikaciji duga" Mihaela Grubišćić Šeba, znanstvenica s Ekonomskog instituta i recenzentica alternativnog plana nagodbe, kaže kako ukupni konsolidirani dug Agrokora iznosi 7,5 milijardi eura, od čega je financijski 5,6 (uključujući i dio duga prema dobavljačima koji se tako tretira), dok se na dobavljački odnosi 1,4 milijarde eura. Od 5,6 milijardi eura financijskog duga restrukturirati treba, tvrdi, 3,6 milijardi eura Agrokora d.d. i oko 700 milijuna eura Konzuma, dok se preostalih 1,3 milijarde odnose na zdrava ovisna društva. 

Podsjetimo, za predstavljanja plana u petak istaknuto je da restrukturiranje duga u slučaju Agrokora d.d predviđa da neosigurani vjerovnici sva potraživanja (100%) pretvore u vlasnički udjel, dok bi operativne kompanije svoja potraživanja u potpunosti otpisale. Jedini kreditori Agrokora d.d. tako bi ostali sudionici roll up kredita i razlučni vjerovnici. Plan nagodbe predviđa i da Agrokor d.d. od Konzuma preuzme ulaganja u Velpro i PIK Vrbovec, a da se ulaganja u operativne kompanije (Jamnicu, Ledo, Zvijezdu…) revaloriziraju. 

Pritom se pozivaju na projekcije same uprave odnosno AlixPartnersa, prema kojima bi u četiri godine sustav trebao generirati oko 12 milijardi kuna operativne dobiti, a što, smatraju, govori i o nemalom potencijalu servisiranja obveza po zaduženju. 

Na razini Konzuma, kojemu je nužno i operativno restrukturiranje, ideja je da krovna i sestrinske kompanije svoja potraživanja od Konzuma konvertiraju u kapital, dok bi neosigurani vjerovnici u kapital pretvorili tri milijarde potraživanja, bez otpisa.

Prijenos ulaganja u Velpro i PIK Vrbovec na matično društvo bio bi, kažu, u funkciji namirenja roll up kredita kojim su se plaćali dobavljači. Nakon konverzije vlasnička glavnica bila bi, prema računicama autora, 400 milijuna eura, a dobavljači bi u Konzumu imali kontrolni paket od 25 posto. Zamišljena kombinacija pretvaranja tražbina u kapital i dužničkih vrijednosnih papira predviđa, dakako, i mogućnost njihova trgovanja na burzi. 

U Udruzi, čini se, računaju s opcijom da bi njihov plan nagodbe mogao ostati papir za ‘post festum’ analize i usporedbe. No, to samo znači, kažu, sudski put.  

Komentari (6)
Pogledajte sve



Šta su konačno shvatili da su spalili hrpu novaca ako ovo Rami prođe?
E moj Ramo niti te čuti niti vidjet, kakav stručnjak.
Neznam tko je veći stručnjak on ili ona Vidakovićka.
Kako je Todorić usrećio Ledo Jamnicu i Belje tako će i ona Kraš ako ovako nastavi.
Što misli kome će prodati svoju robu kad Konzum nebude od dobavljača?
Navedeno je izdaja hrvatskih nacionalnih interesa!

Lidlu i kauflandu. Skupa sa Pivcima. No big deal.

[/quote]

Da, Lidl jedva ceka da napuni police Krasevim proizvodima


Dobavljaci ce ako pristanu na Ramljakov plan sami sebi potpisati smrtnu vlast. Izdajom i prevarom malih dionicara, hrvatsko trziste kapitala bit ce pokojno, a pravna sigurnost bit ce na minimumu. Dobavljaci ce bit popljackani u Nizozemskoj, a onda i bojkotirani od desetaka tisuca ljudi u Hrvatskoj.

Zadnji je trenutak da se dobavljavi probude i odbace ovakav Ramljakov plan!


Hrv trziste kapitala postalo je pokojno kada ga je linić skupa sa todorićem unistio 2011. Konkretno mene je to spasilo jer sam uvijek ili zaobilazila todorica ili se rješavala njegovih dionica na najmanji znak kriminala.


Šta su konačno shvatili da su spalili hrpu novaca ako ovo Rami prođe?
E moj Ramo niti te čuti niti vidjet, kakav stručnjak.
Neznam tko je veći stručnjak on ili ona Vidakovićka.
Kako je Todorić usrećio Ledo Jamnicu i Belje tako će i ona Kraš ako ovako nastavi.
Što misli kome će prodati svoju robu kad Konzum nebude od dobavljača?
Navedeno je izdaja hrvatskih nacionalnih interesa!

Lidlu i kauflandu. Skupa sa Pivcima. No big deal.

New Report

Close