Mirovinci zadovoljni lanjskim prinosom

Autor: Tomislav Pili , 07. siječanj 2016. u 10:31
Arhivska fotografija: Ivo Čagalj / Pixsell

U najbrojnijoj B kategoriji buduće mirovine uvećane između 5,6 i sedam posto.

Iako su u 2015. ušli s opreznim prognozama, obvezni mirovinski fondovi ostvarili su i više nego solidan godišnji prinos. Prema podacima portala Hrportfolio, u članovima najbrojnijoj B kategoriji četiri mirovinska fionda zabilježiili su prinos između sedam i 5,6 posto. Lider u toj kategoriji je PBZ/Croatia osiguranje mirovinski fond s prinosom od 7,01 posto, a slijedi ga Erste Plavi sa 6,67 posto prinosa. Na trećem je mjestu Raiffeisenov fond s prinosom od 6,41 posto.

 

9,69posto

najviši je prinos koji je lani u A kategoriji ostvario Raiffeisen

Ta tri fonda ujedno su iznad ljestvice od 6,19 posto koliko je porastao MIREX te kategorije. Ispod je tek ostao AZ-ov fond s prinosom od 5,61 posto.
Početkom prošle godine mirovinci su upozoravali kako će biti teško ponoviti rezultate iz 2014. kada su ostvareni prinosi preko 11 posto. Godinu kasnije tvrde da su s ostvarenim rezultatom i više nego zadovoljni. “Za nama je još jedna godina s prinosima znatno iznad dugoročnih očekivanja i projekcija, osobito uzimajući u obzir da su ostvareni u uvjetima deflacije.

Konačnih službenih podataka o inflaciji za 2015. godinu još naravno nemamo, ali izvjesno je da su realni prinosi nešto veći ili na sličnim razinama kao nominalni”, ističe Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Sličnog je mišljenja i Marta Meštrov, direktorice marketinga i prodaje u Erste društvu za upravljanje mirovinskim fondovima.

 

7,01posto

prinosa u najbrojnijoj B kategoriji ostvario je lider PBZ/CO fond

“Prošla je godina bila izazovna na svjetskim tržištima iz više razloga. Svjedočili smo značajnom padu cijena nafte, borbi Europe s deflacijom, prvom podizanju kamatnih stopa u SAD-u i pojačanoj volatilnosti na dioničkim i obvezničkim tržištima. S druge strane, imali smo dobre podatke iz razvijenih ekonomija, ubrzavanje rasta u Europi i završetak recesije u Hrvatskoj. U ovakvim uvjetima ostvareni rezultati fondova bili su iznad očekivanja, tim više ako uzmemo u obzir da se nalazimo u okružju niske inflacije i kamatnih stopa”, poručuje Meštrov.

Što se tiče prinosa od osnivanja mirovinskih fondova prije 13 godina, prosječni godišnji prinos svih obveznih fondova u B kategoriji malo je oslabio sa šest posto iz 2014. na još uvijek vrlo solidnih 5,9 posto. Zanimljivo je da su ostale dvije kategorije zabilježile bolji prinos od umjerene B kategorije. Dok to još i ne bi trebalo biti začuđujuće kod agresivnije A kategorije koja je više izložena dionicama, jest kod konzervativne C kategorije koja u teoriji obećava stabilan, ali i mali rast prinosa. Naime, MIREX kategorije C ojačao je lani 6,78 posto. Najbolji prinos u toj kategoriji od 8,71 posto ostvario je Raiffeisen ostavivši daleko iza sebe ostale konkurente.

 

6,78posto

iznosio je lanjski rast MIREX-a konzervativne C kategorije

Drugi po uspješnosti je PBZ/Croatia osiguranje sa 6,54 posto, a slijede ga Erste Plavi sa 5,72 posto te AZ na začelju s 5,36 posto prinosa.
Raiffeisenov fond lidersku je poziciju osvojio i u A kategoriji zabilježivši prinos od 9,69 posto. Gotovo istovjetni rezultat od 9,67 posto ostvario je AZ-ov fond. Njihovi rezultati iznad su rasta MIREX-a kategorije A od 9,12 posto, a ispod te ljestvice našli su se PBZ/Croatia osiguranje s 8,03 posto te Erste Plavi sa 7,22 posto.

Što se tiče ove godine, Damir Grbavac kaže kako buduće prognoze mirovinci ne daju, ali dodaje da je pred mirovinskim fondovima “zbog niza tržišnih neizvjesnosti, jedna izuzetno teška godina”.

Komentirajte prvi

New Report

Close