Mirovinci i Valamar spašavaju Stari Grad

PBZ CO i turistička tvrtka predali ponudu za ulaganje u Helios Faros u stečaju/ Hoteli Helios Faros PBZ CO i turistička tvrtka predali ponudu za ulaganje u Helios Faros u stečaju/ Hoteli Helios Faros

Za Helios Faros bila je zainteresirana i Karisma Hotels Adriatic, ali su ih problemi u Agrokoru zaustavili.

Nakon uspješnog preuzimanja turističke tvrtke Imperial na Rabu u partnerstvu s AZ mirovinskom fondom prošle godine, Valamar Riviera sličan model želi primijeniti u Starom Gradu na otoku Hvaru, dokapitalizacijom tvrtke Helios Faros u stečaju, a ovoga puta partner im je fond PBZ Croatia Osiguranje.

Ako vjerovnici u stečajnom postupku Helios Farosa usvoje prijedlog za ulaganje koji je predan prije dva dana, a za sad nema naznaka da će biti drukčije, Valamar Riviera opet u partnerstvu s mirovincima ući će u svoju prvu akviziciju u Splitsko dalmatinskoj županiji, dok će otok Hvar dobiti drugog ozbiljnog hotelijera i šansu za razvoj zapuštene destinacije Starog Grada sa značajnim potencijalom. Kako je poznato, Helios Faros d.d. od osamdesetih je bio nositelj starigradske turističke ponude, a u stečaju se nalazi od veljače 2016. godine. Raspolaže kapacitetima kategorije dvije i tri zvjezdice koji obuhvaćaju 1,465 kreveta u hotelima Arkada i Lavanda, apartmanima i kampu Jurjevac, no gotovo 20 posto kapaciteta u čvrstim objektima već neko vrijeme zatvoreno, a u zapuštene objekte sve je teže dovesti goste i ostvariti cijenu koja bi mogla pokriti plaće za 140 radnika i ostale troškove poslovanja.

Krajem prošle godine nakon javnog poziva za ulaganje spominjala se nekolicina investitora koji su pokazali interes za tvrtku u stečaju, a najdalje je u pregovorima navodno otišla Karisma Hotels Adriatic, tvrtka u suvlasništvu Agrokora. KHA je sve do nedavno bila najizglednija za ulazak u Stari Grad, no planove im je pomutila teška situacija u Agrokoru, koji se navodno u međuvremenu gotovo i povukao iz te turističke kompanije. Dodatne komplikacije KHA je u međuvremenu morala rješavati i u Platu, gdje su u postupku ishođenja dozvola za opsežnu rekonstrukciju Hotela Plat kupljenog od države. U međuvremenu se u igru uključio Valamar s mirovincima. Poznato je da Valamar, koji posluje u destinacijama u Istri, Kvarneru te Dubrovniku, već dulje vrijeme traži prilike za ulaganje u Splitu i okolici, a mirovincima odgovara ulaziti u partnerstva s kompanijama koje imaju dugoročne razvojne planove.

Valamar Riviera je jedan od najvećih ulagača u hrvatski turizam, gdje su do sad uložili više od tri milijarde kuna. Samo u zadnje dvije godine povećali su portfelj za 25 posto kroz akvizicije Hotela Baška i Imperial Rab. PBZ CO jedan je od najvećih institucionalnih ulagača u RH i pod upravljanjem ima tri obvezna mirovinska fonda s ukupnom imovinom pod upravljanjem od 14,1 milijardi kuna. Fondovi su u proteklih nekoliko godina sudjelovali u raznim dokapitalizacijama i restrukturiranjima trgovačkih društava kao što su Končar - Elektroindustrija, Hrvatska poštanska banka, HTP Korčula, Podravka. Kako stoji u jučerašnjoj objavi Valamar Rivijere, njihov će budući zadatak biti i upravljanje razvojem i poslovanjem Helios Farosa kroz model ugovora o upravljanju poslovnim objektima.

"PBZ Croatia osiguranje za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i Valamar Riviera ulazak u ovaj projekt vide kao potvrdu sinergije zajedničkog nastupa velikog institucionalnog investitora i strateškog investitora iz sektora turizma koji donosi operativna znanja, stručnosti i rezultate. Namjeravaju razvijati buduće poslovanje Helios Farosa u bliskoj suradnji s destinacijom Stari Grad i s ciljem daljnjeg prosperiteta cijelog otoka Hvara", navodi se u objavi. U ponudi za Helios Faros predlažu plan restrukturiranja te petogodišnji plan ulaganja u turističku imovinu u visini od 650 milijuna kuna.

"Kroz potpunu obnovu i izgradnju dva ljetovališta visoke kategorije kapaciteta oko 700 smještajnih jedinica, portfelj Helios Farosa bit će repozicioniran prema premium ponudi čime će i destinacija Stari Grad dobiti na atraktivnosti i prepoznatljivosti", pojašnjavaju. Helios Faros bi nakon obnove hotela Arkada i Lavanda zapošljavao oko 500 djelatnika, što je višestruko povećanje u odnosu na današnje stanje.Ako se akvizicija realizira, s prvim ulaganjima u podizanje kvalitete, investitor bi krenuo već 2018., a u narednom razdoblju u planu su navedena kapitalna ulaganja. Valamar bi time bio druga veća turistička kompanija na Hvaru, uz Sunčani Hvar u čijem su portfelju objekti na drugoj strani otoka, u samom Gradu Hvaru koji je uspio razviti neki oblik luksuznog turizma.

Ako se realiziraju najave ulagača, Stari Grad bi razinom luksuzne ponude mogao dostići, a možda i prestići Hvar.Uz planove Valamara, ulaganje je potvrdio i kapitalni fond Arqaam Capital iz Dubaija, koji u uvali Brzenica kraj Starog Grada želi uložiti čak milijardu kuna u gradnju resorta kojim bi upravljao Four Seasons. Investicija je proglašena strateškom za RH, a kako bi se ubrzao projekt koji se godinama najavljuje, ministar turizma Gari Cappelli nedavno se u Londonu sastao s predstavnikom investitora Dennisom Wijsmullerom. Plan je otvaranje resorta s hotelom i vilama 2019. ili 2020. godine, što će na Hvaru zaposliti još 320 djelatnika.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve