Mirnije vode za trgovce nakon stabilizacije Agrokora

Autor: Darko Bičak , 24. listopad 2018. u 21:59
Josip Zaher iz HGK/Žarko Bašić/PIXSELL

Branšu čini 18,7 posto ukupnih poduzetnika u zemlji, a udio u zaposlenosti je 15,8 posto.

Trgovina je danas jedna od najkonkurentnijih, najdinamičnijih i najpropulzivnijih grana hrvatskog gospodarstva te zrcalna slika ukupnih makroekonomskih kretanja, rečeno je na 30. konferenciji za proizvođače i trgovce Magros 2018. održanoj jučer u Zagrebu.

Konferenciju su organizirali HGK i poslovni časopis Suvremena trgovina, a ovogodišnja je tema bila Maloprodaja u EU – trendovi i izazovi. Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher istaknuo je da je ovaj sektor vrlo važan za cjelokupnu ekonomiju države jer je udio trgovaca u ukupnom broju poduzetnika 18,7 posto, dok 15,8 posto od ukupno zaposlenih u Hrvatskoj radi upravo u trgovini. 

"Trgovina je ključna spona između proizvodnje i potrošnje i svi sudionici na tržištu to moraju prihvatiti. Svakako su pred trgovinom u narednom razdoblju novi izazovi u skladu s promjenama na globalnom tržištu te u procesu digitalizacije", rekao je Zaher 

Juro Avgustinović iz ureda u Zaklade Konrad Adenauer očekuje pak da se trgovina u Hrvatskoj, nakon stabilizacije stanja s Agrokorom, vraća u mirnije vode te se očekuje kako će osiguravati radna mjesta i u budućnosti.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ivana Soić istaknula je važnost inovativnosti te uvođenja digitalnih alata radi dostizanja efikasnosti i stvaranja konkurentnosti uvođenjem elektroničkog računa sada za postupke javne nabave, a do 2020. i elektroničko fakturiranje postupaka razmjene računa u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close