Mirna nije u stečaju, sindikat strahuje da je on pitanje dana

Autor: Suzana Varošanec , 29. siječanj 2015. u 10:34
Šimo Orešković predsjednik PPDIV-a/Davor Javorović/PIXSELL

U rovinjskoj tvrtki cijelo vrijeme radi 200 ljudi, a prijedlog o stečaju već 10 mjeseci stoji na Trgovačkom sudu u Rijeci.

Za radna mjesta i plaće više od 200 radnika rovinjske Mirne sindikat PPDIV stupio je u akciju senzibiliziranja Vlade da se u zadnji čas uključi u stvaranje uvjeta za normalno poslovanje ove tvrtke kroz predstečaj.

Cilj je, kaže Šimo Orešković predsjednik PPDIV-a, potaknuti odgovorne da se izbjegne Mirnin stečaj, a za to je po njegovom mišljenju 'pet do 12'. "Prijedlog za otvaranje stečaja već deset mjeseci nalazi se na Trgovačkom sudu u Rijeci, i sada, po našoj informaciji, pošto blokada društva nije uklonjena, slijedi otvaranje stečaja", kaže Orešković. On tvrdi da Vlada ima na raspolaganju svega nekoliko dana da se riješi nastalo stanje. Orešković se stoga odlučio i na dopis, inače oštroga tona, kojega je u srijedu adresirao premijeru Zoranu Milanoviću, ali i ministima koji vode resore financija, gospodarstva, poljoprivrde i rada. Kako je potvrdio Poslovnom dnevniku, PPDIV u slučaju Mirne stalno poziva na odgovornost, ali od upozorenja dosad nije bilo koristi.

U više navrata sindikat je, tvrdi on, tražio rješenje za nastalo stanje u Mirni, a ono se očituje kroz blokadu računa, neplaćanje poreza i doprinosa, neisplatu plaća i niz drugih nezakonitosti koje "gotovo 15 godina prate rad Mirne". "Nitko nije učinio dovoljan napor da se stanje u Mirni riješi, a cijelo vrijeme, pa i danas, u Mirni je zaposleno preko 200 radnika. Sada, kada je Podravka od prije dva mjeseca preuzela većinsko vlasništvo i upravljanje Mirnom, očekivali smo da će se vašim dogovorima sa njima vrlo brzo razriješiti nastalo stanje. Napominjem da do danas ništa nije dogovoreno, unatoč naporima koji se čine da se dođe do rješenja kako bi Mirna mogla dalje nesmetano i zakonito raditi", navodi Orešković.

Po nekima pitanje od milijun kuna – je li u Mirni otvoren stečaj – službeno ispituje i Financijska agencija. U dva je navrata Fina zatražila očitovanje nadležnog suda kako stoje stvari s tim predmetom. Tim povodom na upit je li otvoren taj stečaj Poslovnom dnevniku je u telefonskom razgovoru na tom sudu izričito potvrđeno, i to još prije dva tjedna, da stečaj Mirne nije otvoren. No, na takvo konkretno pismeno očitovanje ipak se moralo čekati, pa je tek ove srijede ono i objavljeno na stranicama Fine.

U njemu stečajna sutkinja Daniela Korlević Fini potvrđuje da stečaj Mirne nije otvoren. Prema važećim propisima, čini se da se sad priprema teren za hitnu privremenu deblokadu računa tvrtke, kao i da ide njezin predstečaj, tvrde naši izvori. To je kao izlaz iz problema prije više od mjesec dana zatražio novi predsjednik Uprave Mirne Vladimir Bunić. Naime, početkom ovog tjedna Bunić je avanzirao; Mirnin NO imenovao ga je na vodeću funkciju (u protekla dva mjeseca Bunić je bio jedini član Uprave), a članica Uprave postala je i Senka Laljek.  

Komentirajte prvi

New Report

Close