Ministrica Pusić putuje u Čile na inauguraciju predsjednice Bachelet

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. ožujak 2014. u 13:40
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u Čileu od 10. do 12. ožujka na inauguraciji nove čileanske predsjednice Michelle Bachelet.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u Čileu od 10. do 12. ožujka na inauguraciji nove čileanske predsjednice Michelle Bachelet, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ministrica Pusić sastat će se tijekom posjeta s novoizabranom predsjednicom Michelle Bachelet, njenim prethodnikom Sebastianom Pinerom, zatim čileanskim ministrom vanjskih poslova Heraldom Munozom, brazilskim ministrom vanjskih poslova Luizom Albertom Figueridom Machadom, kao i s predstavnicima hrvatske zajednice u Čileu.

Michelle Bachelet pobjedila je na predsjedničkim izborima u prosincu 2013. s 62 posto glasova svoju protukandidatkinju Evelyn Matthei i tako po drugi put postala predsjednica Čilea. Prvi predsjednički mandat ostvarila je u razdoblju od 2006-2010 i bila je prva žena u povijesti Čilea na toj funkciji.

Inauguraciji će, među ostalima prisustvovati predsjednici Argentine, Ekvadora, Paragvaja, Urugvaja, Meksika, Brazila, Venezuele, Kolumbije, Perua, Bolivije, zatim potpredsjednici Vlade Portugala, Velike Britanije, Španjolske, Europske komisije te ministri vanjskih poslova Italije, Francuske, Paname, Novog Zelanda i Švicarske.

Hrvatska i Čile potpisali su Memorandum o strateškom partnerstvu, odnosno obje zemlje drže kako su jedna drugoj strateški partneri za razvoj odnosa u širim regijama. Također, Hrvatska kao članica Europske unije, podržava unaprjeđenje odnosa s Čileom i aktualizaciju sveobuhvatnog sporazuma o pridruživanju između EU i Čilea potpisanog 2002.g.

Procjenjuje se da u Čileu živi oko 200.000 osoba hrvatskog porijekla što je otprilike 1,3 posto od ukupnog stanovništva, a riječ je o trećoj, četvrtoj pa i petoj generaciji potomaka hrvatskih doseljenika. Uglavnom žive u Santiagu, te u Punta Arenasu i Antofagasti, a većina ih pripada visokoobrazovanoj skupini stanovništva i općenito se smatraju uglednom useljeničkom zajednicom koja svoje predstavnike ima u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, kao i u kulturi i umjetnosti te u poduzetničkim i crkvenim krugovima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lijepo vrijeme izmamilo putoholičare…..

New Report

Close