Ministrica kulture ispričala se zbog priopćenja o porezu na HRT

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 16:55
Andrea Zlatar Violić, Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Ministrica kulture opovrgnula je medijska nagađanja da se uvodi novi model plaćanja HRT pristojbe koji predstavlja novi “porez”…

 Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić opovrgnula je danas medijska nagađanja da se uvodi novi model plaćanja HRT pristojbe koji predstavlja novi "porez" i ispričala se svim građanima uznemirenima napisima nakon jučerašnjeg priopćenja njenog ministarstva te preuzela osobnu odgovornost za krivu političku procjenu da ta tema neće s razine stručne rasprave prijeći u sfere politike.

"Temeljem teksta u Novom listu u kojemu je u odgovorima bio citiran savjetnik za medije (Ministarstva kulture) Milan Živković, došlo je u spekulacijama do ideje da je riječ o nekom prijedlogu koji u svojim konzekvencama ima za posljedice politički sukob ili neusklađenost stavova", kazala je ministrica na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture sazvanoj kako bi se opovrgnulo medijska nagađanja te objasnili ciljevi medijske strategije na kojima počinje raditi to ministarstvo, a koje je pitanje HRT pristojbe dio.

Nije riječ ni o kakvom prijedlogu, već samo o početku rada na medijskoj strategiji koja će trajati nekoliko mjeseci, a u sklopu koje je pitanje načina financiranja javnih medija jedna od ključnih tema, pojasnila je ministrica. Istaknula je kako sadašnji sustav funkcionira dobro, te da Ministarstvo kulture "ne želi i nema nikakvu namjeru razgrađivati sustav koji dobro funkcionira nego ga eventualno samo unaprjeđivati". Na početku rada na medijskoj strategiji, uz analizu postojećega stanja, ministarstvo je obavezno analizirati sve postojeće modele te ima pravo procijeniti koji je od njih za Hrvatsku primjeren.

Jučerašnji istupi u medijima bili su tek pojašnjenje postojećih modela europske prakse financiranja javnih medija ili javne televizije, a dogodilo se to da je nešto što je još jučer bila isključivo teorijska rasprava dobilo pretjerane i neprimjerene političke konotacije, ustvrdila je.

"Riječ je samo o stručnoj analizi modela koji se primjenjuju u određenim zemljama i ne radi se ni o kakvom prijedlogu ministarstva niti o sukobu između koalicijskih partnera. Model o kojemu je govorio Živković naprosto se našao u interesu teorijske analize", pojasnila je.

Budući da se ne radi ni o kakvom prijedlogu, već isključivo o unutarnjoj stručnoj analizi, ta tema niti je bila temom koordinacije ili rasprave niti na razini nižih tijela u vladi, a kamoli na razini koordinacije same vlade, istaknula je.

Cilj Ministarstva je da medijskom strategijom osigura nezavisno financiranje javnih medija i svih onih koji proizvode javne sadržaje, da podupire medijski pluralizam i neovisnost medijske scene te da, slijedeći razvoj novih tehnologija – posebno onih digitalnog oblika, osigura sredstva i puteve kako bi lokalnim zajednicama, neprofitnim i nezavisnim medijima, osiguralo da dobiju svoj prostor i opstanak u današnjoj teškoj ekonomskoj situaciji.

Uz navedeni model, razmatraju se još tri modela – klasični model, model pristojbe uključene u cijenu priključka za struju, te model plaćanja putem telekom odnosno mobilnih operatera.

Rasprave o novoj medijskoj strategiji vodit će se idućih šest mjeseci, nakon čega slijedi upućivanje prijedloga strategije na razmatranje u nadležna tijela vlade, a eventualne zakonske promjene, ako do njih dođe, uslijedit će u drugoj polovici 2013.

Odluka o tome koji će model u konačnici biti prihvaćen ne može se unaprijed prejudicirati, a ako se analizom utvrdi da je sadašnji model onaj koji najbolje funkcionira, prijedloga neće ni biti, kazala je ministrica te istaknula da su u ovom trenutku i ona osobno i Ministarstvo kulture protiv uvođenja bilo kakvog "poreza".

Ministrica se ispričala svim građanima uznemirenima napisima u novinama te preuzela osobnu odgovornost za krivu političku procjenu da ta tema neće s razine stručne rasprave prijeći u sfere politike.

"Osobno preuzimam odgovornost za sve loše konzekvencije koje su se pojavile u medijskim napisima, posebno u onima gdje se spominjalo i plašilo građane s uvođenjem novoga poreza, a u političkom smislu opovrgavam sve ideje da se radi o sukobu između koalicijskih partnera. To je moja odgovornost koju prihvaćam. Ne radi se o lošoj praksi već o tome da sam ja krivo procijenila da će ta tema moći ostati na razini rasprave struke i da neće imati dalekosežne političke konzekvencije", kazala je.

Također je naglasila, u svojstvu članice Predsjedništva HNS-a, da ta stranka ne podupire nikakve nove poreze u vremenu gospodarske krize.

Što se tiče Živkovićeve odgovornosti, istaknula je kako je on na mjesto savjetnika u kabinetu imenovan od strane vlade, te će se tako o njegovom statusu odlučivati također na razini vlade. Vlastito mišljenje o pitanju odgovornosti odbila je iznijeti, naglasivši da će svoj stav o tome iskazati na vladi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Država ne zna gdje u virtualnom svijetu završava vaš dom, a počinje javni prostor.
Lobisti ACTA-e pokušavaju iskoristiti operatere kako bi virtualno ušli u vaše domove

Lobisti ACTA-e, trgovinskoga sporazuma protiv krivotvorenja, i dalje lobiraju za njegovo prihvaćanje u Hrvatskoj, a sad su pronašli rupu u vašem domu.

Članak 34. Ustava RH kaže da je dom nepovrediv, ali čini se da to vrijedi samo za one koji u njega žele ući fizički.
Telekomunikacijski operateri koji su vam prodali usluge ADSL-a, kabelskog i drugih sličnih pristupa internetu već su u vaš dom ušli – virtualno.
Oni preko one iste kutije (routera) putem koje vam isporučuju internetsku vezu imaju pristup vašoj kućnoj računalnoj mreži i svemu što je na nju povezano.
Operateri to ne koriste da bi vas špijunirali nego kako bi smanjili troškove i s jednog mjesta upravljali nadogradnjama tih kutija (routera) te otklanjali kvarove kad se požalite službi za korisnike.
Činjenica je, međutim, da operateri imaju mogućnost izravna uvida u to što radite na svojim kućnim (LAN i bežičnim) mrežama, koja računala i mobiteli su na njih spojeni i što s njima radite.Žaliti se na to što sve operateri mogu zbog napretka tehnologije nema smisla.
No, žaliti se na to da država ne zna gdje u virtualnom svijetu završava dom, a započinje javni prostor, odnosno internet, i te kako ima smisla.
Lobisti ACTA-e, naime, pokušavaju iskoristiti tehničke mogućnosti operatera kako bi virtualno ušli u vaše domove.
A kako državi uopće nije jasno gdje u virtualnom svijetu završava dom, građanima nije ostavljena nikakva mogućnost njegove obrane.

super mi je pratiti ovu medijski iskonstruiranu sapunicu. medijski lobisti koji se radi drugih stvari zele rijesiti covjeka pocnu vikati porez porez, onda se svi pocnu ogradjivati od necega sto ne postoji, onda lobisti opet porez porez, sad vidim da su neki covjeka vec “medijski” smijenili prije nego sto se tako nesto dogodilo (vidjeti naslovnice indexa i novog lista). Prvo izmislili cijeli problem, onda izmislili da je covjek zbog toga smijenjen.
Pa to je stvarno vrhunac hrvatske medijsko-korporativne politike. Sad me ne bi cudilo da ga stvarno i moraju smijeniti, nije lako uvjeravati javnost da je mrtav covjek zapravo ziv, koje ludilo[emo_smijeh]

New Report

Close