Ministrica: ‘Knjižnice neće u privatizaciju’

Autor: Darko Bičak , 11. listopad 2018. u 22:00
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek/P. Macek/PIXSELL

Oporba kaže da se pogoduje lokalnim šerifima koji će kadrovirati bez uvjeta.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odlučno je jučer u Saboru odbacila oporbene tvrdnje da novi Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti predviđa privatizaciju javnih knjižnica, te da će na čelu knjižnica biti nestručnjaci.

"To nigdje u tekstu zakona ne piše, niti se predviđa bilo kakvo komercijalno pružanje knjižničarskih usluga", poručila je ministrica u saborskoj raspravi o predloženom zakonu na koji je oporba imala brojne primjedbe, od onih da nije razvojan do primjedbe da je jedan od "najgorih" u ovom mandatu Sabora.

Oporba je najčešće problematizirala način izbora ravnatelja knjižnice, tvrdeći da zakon omogućuje da ravnatelj bude bilo koje struke, da ne mora biti knjižničar.

Božo Petrov iz Mosta je upozorio da je to degradacija struke i da se omogućuje da vršitelj dužnosti ravnatelja bude bilo tko i koliko god dugo hoće.

Branimir Bunjac (Živi zid) apostrofira kako je u Slunju za ravnatelja izabran dogradonačelnik koji je po struci vodoinstalater, uz obrazloženje da može biti i jedno i drugo, jer ni za jednu ni drugu dužnost nije potreban fakultet.

Uz sve vaše časne namjere, kaže, lokalni će šerifi u knjižnice imenovati ljude koji će dobivati plaće, a neće raditi ništa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close