Ministrica Dalić rekla svoje mišljenje o mogućem prekidu proizvodnje u Rafineriji Sisak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2018. u 11:27
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ministrica Dalić boravila je jučer u Zadarskoj županiji, gdje je najprije posjetila Strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u petak je za jučerašnju najavu novog predsjednika Uprave Ine Sandora Fasimona o budućnosti proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak  rekla da "takvu odluku, ako postoji, treba dodatno analizirati i vidjeti kako se uklapa u poslovnu politiku Ine". Podsjetimo, kako je već objavio Poslovni dnevnik Fasimon je najavio da će se Rafinerija u Sisku izvjesno prenamijeniti.

"Ali pošteno ćemo se pobrinuti za ljude i lokalnu zajednicu te sigurno nećemo napuštati tu lokaciju, već ćemo na njoj u perspektivi pokrenuti neku drugu industrijska djelatnost", kazao je Sándor Fasimon, novopredloženi predsjednik Uprave Ine kojem bi Nadzorni odbor svoj blagoslov trebao dati sredinom lipnja.

"S jedne strane, govorimo o kompaniji koja posluje na tržištu i od koje država kao suvlasnik očekuje da posluje profitabilno, a s druge strane od Ine očekujemo da svoje poslovanje razvija i da u slučaju bilo kakvih važnih odluka vodi računa o hrvatskim propisima. Ako takva odluka postoji, treba je dodatno analizirati i vidjeti kako se uklapa u poslovnu politiku Ine", rekla je Dalić.

Ministrica Dalić boravila je danas u Zadarskoj županiji, gdje je najprije posjetila Strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru. Tom prigodom je istaknula kako je to mjesto gdje "djeca odmah nakon završetka škole imaju ne samo budućnost nego i perspektivu“.

"Potrebe tržišta rada su takve da strukovna zanimanja više nisu samo ona tradicionalna nego, kako smo vidjeli u ovoj školi, mladi ljudi se školuju i za zanimanja koja koriste vrlo suvremenu i modernu tehnologiju. To je sigurno jedan od bitnih elemenata za ono što svi želimo, a to je snažniji i stabilniji gospodarski rast, bolje plaćeni radnici i bolji životni standard", rekla je Dalić.

Među aktivnostima Ministarstva gospodarstva kojima nastoji promicati strukovna zanimanja i učiniti ih atraktivnima, ministrica je istaknula stipendije za deficitarna obrazovna zanimanja i potporu od pet milijuna kuna na godinu kojom nastoji motivirati obrtnike da prime djecu na naukovanje i rad.

"Nažalost, iz Zadarske županije niti jedan obrtnik nije se javio za te potpore. U svibnju planiramo raspisati novi poziv za sljedeću godinu pa se nadamo da će biti obrtnika i sa zadarskog područja", rekla je Dalić. Na pitanje znači li to da stipendiramo i školujemo djecu za odlazak, odgovorila je kako se to ne može i ne treba promatrati na taj način i u takvoj izravnoj vezi.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade  Dalić u Zadru je bila na proslavi 25. obljetnice osnutka Zadarske županije u zgradi nove poliklinike u Zadru. Župan Božidar Longin istaknuo je dva ključna razvojna projekta za županiju koja su pred završetkom – novu polikliniku i zgradu putničkog terminala luke Gaženice, a najavio je i mnoge druge projekte koji se ostvaruju.

"Radimo na tome da budemo županija u koju se useljava, a ne iz koje se iseljava. Da se stvari pokreću na bolje, govore podatci o rekordno visokoj zaposlenosti u županiji. Potkraj ožujka imali smo oko 2700 više radnih mjesta u odnosu prema istom razdoblju lani, a trenutačno imamo više od 52.400 zaposlenih osoba, što je rekordna brojka od osnutka naše županije, pohvalio se Longin te najavio da je pred Zadarskom županijom novi razvojni uzlet.

Stalno izgrađujemo svoj prepoznatljivi turistički proizvod, koji se postupno nadopunjuje turizmom u zaleđu i udaljenim krajevima, poručio je Longin.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine uručene su i nagrade Zadarske županije. Među ostalima, nagradu za životno djelo dobili su posmrtno zadarski pjevač Tomislav Ivčić za postignuća koja je ostvario na području kulture i umjetnosti i liječnik Martin Mikecin za postignuća koja je ostvario na području humanitarnoga i zdravstvenog djelovanja.

Nagrade za postignuća ostvarena u 2017. godini među ostalima su dobili 93. zrakoplovna baza Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, nogometaš Luka Modrić i Vatrogasna zajednica Zadarske županije i dr. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Romel, 21.04.2018. u 22:25
Zašto HDZ prodaje, a nije samo HDZ (recimo HNS) prodaje Hrvatsku za nekoliko zlatnih poluga

Rasprodaje dvoglavi stvor HDZSDP i par priljepaka.



Nije na rubu.

Davanje energetskog tržište u ruku Rusa i Mađara je veleizdaja.

Mi stvarno nigdje ne možemo biti neovisni zbog Mađarona i domaćih drpića.

***haznfifi, sad ti hoćeš nas uvjeriti da su mađari krivi jer naši političari provode srpski memorandum 2 sanu?
[/quote]

Ne. Ja govorim o Hrvatima koji dobivaju bonuse u INI za svakog radnika kojem daju otkaz ili ga steraju u privremenu penziju uz otpremnine.

A “hrvatska Vlada” takvo ponašanje “strateškog partnera” podržava.

Zašto HDZ prodaje, a nije samo HDZ (recimo HNS) prodaje Hrvatsku za nekoliko zlatnih poluga ja ne znam.

Samo ču reči koliko je Vlada nesposobna.

Mogla je kupiti INU prošle godine kada je nafta bila na 30 $ po barelu.

Danas je duplo skuplja, preko 70 dolara.

Gledajući i velike rezerve nafte i plina koje INA ima mogli su si već vratiti investiciju.

Mogli su zaraditi koliko jer cijeli Agrokor dužan.

a oni su tek izabrali hebene financijske savjetnike koji imaju veze s naftnom industrijom kao Plenković s vojnim rokom.


Nije na rubu.

Davanje energetskog tržište u ruku Rusa i Mađara je veleizdaja.

Mi stvarno nigdje ne možemo biti neovisni zbog Mađarona i domaćih drpića.

***haznfifi, sad ti hoćeš nas uvjeriti da su mađari krivi jer naši političari provode srpski memorandum 2 sanu?

Nije na rubu.

Davanje energetskog tržište u ruku Rusa i Mađara je veleizdaja.

Mi stvarno nigdje ne možemo biti neovisni zbog Mađarona i domaćih drpića.

New Report

Close