Ministre, dajte ostavku, to je jedini lijek za hrvatske bolnice

Autor: Agencija VLM , 09. lipanj 2014. u 10:53
Tomislav T. . Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Pozivam premijera Milanovića da održi riječ i konačno se počne baviti stvarnim problemima Hrvatske, umjesto unutarstranačkim, kaže Tolušić

Tomislav Tolušić, Virovitičko-podravski župan poslao je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću u kojem još jednom kritizira njegov Masterplan bolnica.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

 – Ministarstvo zdravlja je objavilo rezultate javne rasprave o Masterplanu bolnica iz kojih je vidljivo da je pristigao ogroman broj primjedbi, a koje ukazuju na potpunu nedorečenost ovog dokumenta i veliku opasnost da njegovom primjenom dođe do potpunog kolapsa postojećeg bolničkog sustava. Unatoč nizu primjedbi koje je struka dala u javnoj raspravi, ministarstvo i ministar su se i ovaj put pokazali kao najpametniji i najsposobniji ljudi na planeti i odlučili odbiti 90% prijedloga za poboljšanje bolničkog sustava i famoznog Masterplana.

Svu količinu gluposti napisanih na 39 stranica teksta i 80 stranica tablica možda je najlakše prikazati na primjeru Opće bolnice u Virovitici:

Primjenom Masterplana, Opća bolnica Virovitica do 2016. godine ostat će bez šest bolničkih odjela od sadašnjih deset. Ukinut će se više od polovice smještajnih kapaciteta bolnice, vjerojatno s pretpostavkom da je stanovništvo naše županije iz godine u godinu sve mlađe i zdravije i da će se liječiti po duhu svetome, a ne po Hipokratu.

Danas u Općoj bolnici Virovitica radi stotinjak liječnika. S ukidanjem odjela nestat će i mogućnosti daljnjeg usavršavanja i napredovanja u struci i neminovno će doći do odlaska liječnika u druge sredine. Procjene govore da će do 2017. godine, primjenom Masterplana, broj liječnika u našoj bolnici pasti ispod 50. Od jedne od najkvalitetnijih županijskih bolnica postat ćemo bolnica na kraju grada.

Jedina smo bolnica koja se "funkcionalno" pripaja bolnici istog ranga. Sve druge bolnice pripajaju se Kliničkim bolničkim centrima, a naša bolnica se, umjesto KBC-u Osijek pripaja istovrsnoj županijskoj bolnici u Koprivnici, iz čisto političkih razloga. Drugovi su tako odlučili. Jedina smo bolnica koja formalno pripada u jednu regiju po Masterplanu, a pripaja se bolnici u drugoj regiji.

Što će se konkretno desiti npr. 2017. godine: Imate bolesnu bebu sa temperaturom 40 C, koja povraća i ne jede. Dolazite u opću bolnicu Virovitica kojoj je 2016. godine ugašena pedijatrija i pripojena je kirurgiji. Od nekadašnjih deset liječnika, ostala su samo dva koji dijete pregledaju i šalju ga hitno 70 km dalje u bolnicu Koprivnica kojoj smo "funkcionalno" pripojeni i po Masterplanu MORAMO tamo poslati dijete na obradu. Tamo rade liječnici sa istim znanjem kao i u Virovitici (bolnice su istog ranga!!!) i oni upućuju dijete na daljnju hitnu obradu u KBC. Znate li koji? Zagreb koji je od Koprivnice udaljen 70 km? Ne gospodo. Zahvaljujući briljantnom umu ministra Ostojića i balkanske ekipe koja stoji iza Masterplana, bolesna beba sa temperaturom 40 oC, koja povraća i ne jede, "hitno" se prebacuje iz Koprivnice u 200 km udaljeni Osijek!!!!! Jer tako piše u Masterplanu…

Dok dijete dođe do liječnika koji zna što mu je proći će minimalno pet sati! Želite li Vi da se to desi Vašem djetetu? Ne?  E pa draga gospodo, ne želimo to ni mi našoj djeci! Ministre riješi nas muka i daj ostavku, to je jedini lijek za hrvatske bolnice!

Pozivam premijera Milanovića da održi riječ i konačno se počne baviti stvarnim problemima Hrvatske, umjesto unutarstranačkim. Kao što se rješava stranačkih neistomišljenika, neka se riješi i jednog u Vladi s kojim se ne slažu građani Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close