Hrvatska će registrirati još tri proizvoda ‘oznakom izvornosti’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2015. u 12:43
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji još tri zahtjeva za registraciju oznake izvornosti na EU razini i to za “Pašku janjetinu”, “Šoltansko maslinovo ulje” i “Krčko maslinovo ulje”, izvjestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji još tri zahtjeva za registraciju oznake izvornosti na EU razini i to za "Pašku janjetinu", "Šoltansko maslinovo ulje" i "Krčko maslinovo ulje", izvjestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Po zaprimljenoj dokumentaciji, Europska komisija razmatra svaki zaprimljeni zahtjev kako bi provjerila opravdanost zahtjeva i ispunjavanje uvjeta odgovarajućeg sustava, a nakon završenog postupka razmatranja objavljuje jedinstveni dokument predmetne oznake u Službenom listu Europske unije.

U roku od tri mjeseca od objave, svaka fizička ili pravna osoba izvan Republike Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake, nakon čega Komisija donosi konačnu odluku o registraciji oznake, a koja se upisuje u registar EU i DOOR bazu podataka o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima.

Registracijom oznake na razini EU naziv proizvoda je zaštićen na području cijele EU od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda te narušavanja ugleda proizvoda, a zaštita je vremenski neograničena. Zaštita i registracija naziva proizvoda jednom od oznaka potrošaču jamče kvalitetu, a proizvođaču povećavaju dohodak te ujedno predstavljaju i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se taj proizvod proizvodi, objašnjavaju iz Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close