Ministarstvo: Spor s Inom oko dozvola za istraživanje bez utjecaja na natječaj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 17:25
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Spor između Ministarstva gospodarstva i Ine oko dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na istražnim prostorima “Sava” i “Sjeverozapadna Hrvatska” nema utjecaja na provedbu prvog javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, kao niti na ostala nadolazeća nadmetanja, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva na svojim internetskim stranicama.

Spor između Ministarstva gospodarstva i Ine oko dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na istražnim prostorima "Sava" i "Sjeverozapadna Hrvatska" nema utjecaja na provedbu prvog javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, kao niti na ostala nadolazeća nadmetanja, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva na svojim internetskim stranicama.

Ministarstvo u priopćenju objavljenom u ponedjeljak, navodi kako je donijelo nova rješenja u skladu s uputom Visokog upravnog suda iz presuda, a koje se odnosi na oduzimanje odobrenja Ini za istraživanje na istražnim prostorima "Sava" i "Sjeverozapadna Hrvatska“.

"Ministarstvo je ponovno prikupilo sve vjerodostojne dokaze i iste detaljno obrazložilo u novim rješenjima, što konkretno znači da Ministarstvo gospodarstva ne odstupa od prije donijetih rješenja. Inače, Ministarstvo gospodarstva je oduzelo istražne prostore 'Sava' i 'Sjeverozapadna Hrvatska' društvu INA – Industrija nafte, jer ta tvrtka nije provodila istražne radnje u skladu s odobrenjem", ističu iz Ministarstva.

Pri tome se napominje da je tadašnje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, u srpnju 2011. godine, donijelo rješenja kojima se Ini oduzimaju odobrenja za istraživanje mineralnih sirovina u spomenutim istražnim prostorima, zbog neispunjenja obveza koje je Ina bila dužno izvršavati po pitanju istražnih radnji, a kako je bilo definirano samim odobrenjem.

Ina je na ta rješenja podnijela žalbe Visokom upravnom sudu čijom presudom su "rješenja o oduzimanju odobrenja za istraživanje ukinuta iz formalnog razloga, a koji se odnose na nepotpuno i/ili nejasno činjenično stanje (članak 39. stavak 2. Zakona o upravnim sporovima)", navode iz Ministarstva.

Stoga su predmeti vraćeni Ministarstvu gospodarstva na donošenje novih odluka te je Ministarstvo 18. studenoga ove godine donijelo nova rješenja kojima se Ini oduzimaju odobrenja.

U Ministarstvu naglašavaju da je pogrešno prikazivati presude Visokog upravnog suda kao poništenje rješenja Ministarstva gospodarstva radi nevaljanih osnova, s obzirom da je Visoki upravni sud predmete vratio Ministarstvu gospodarstva s nalogom da donese nova rješenja na temelju članka 39., stavak 2. Zakona o upravnim sporovima, a što je Ministarstvo i učinilo.

"Sukladno navedenom, spor između Ministarstva gospodarstva i društva INA – Industrije nafte nema utjecaja niti na bilo koji način dovodi ili može dovesti u pitanje trenutačno objavljeno prvo javno nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, kao niti ostala nadolazeća javna nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Republici Hrvatskoj", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Ina je sredinom prošlog tjedna izvijestila da je zaprimila rješenje Ministarstva gospodarstva kojim se "kompaniji ponovno oduzimaju dozvole za istraživanje na istražnim prostorima 'Sava' i 'Sjeverozapadna Hrvatska', unatoč tome što je Visoki upravni sud u rujnu donio presudu o poništavanju rješenja iz 2011. godine".

Iz Ine su pritom najavili da će, s obzirom da u kompaniji rješenje Ministarstva smatraju zakonski neutemeljenim, pokrenuti upravni spor sa ciljem njegova poništenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close