Ministarstvo sindikatima: Pregovarali smo bez fige u džepu

Autor: Agencija VLM , 30. kolovoz 2013. u 16:47
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministarstvo zdravlja upozorava kako manipulacije i iskrivljavanje istine nisu primjerene odgovornom socijalnom dijalogu.

Nakon jučerašnjeg priopćenja Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u kojem se zalažu za veća materijalna prava danas se oglasilo i Ministarstvo zdravlja upozoravajući kako manipulacije i iskrivljavanje istine nisu primjerene odgovornom socijalnom dijalogu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

O kakvim se manipulacijama sindikata radi najbolje pokazuje primjer stvaranja dojma da je Ministarstvo bilo protiv, a da su sindikati bili za pregovore otvorene za javnost. U svom priopćenju sindikat medicinskih sestara navodi, citirajući zapisnik, da je Ministarstvo pristalo na otvaranje pregovora javnosti, ako se s time suglase svi sindikati. Zatim, ističu, da se s tim nisu suglasili svi sindikati, no izostavljaju iskreno i pošteno reći da su se otvaranju pregovora za javnost usprotivili upravo liječnički sindikat i sindikat medicinskih sestara i tehničara.

To se jasno vidi u ovjerenom zapisniku o pregovorima od 31. srpnja 2013. godine u kojemu stoji:

„Spomenka Avberšek predlaže, s obzirom da na današnjem sastanku nema nikakvih pomaka niti napretka, da se sastanak otvori za javnost, da se pozovu novinari kako bi mu nazočili. Ministar je izjavio da načelno podržava prijedlog… Članovi pregovaračkog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara nisu se složili s prijedlogom te se sastanak nastavlja bez prisutnosti novinara.“
I iz ovoga je vidljivo da Vlada želi transparentno razgovarati i da je pregovarala u dobroj vjeri i bez fige u džepu. U prilog tome govori i to da je ministar sindikatima na prvom sastanku predočio protokol s jasnim pravilima i rokom pregovaranja, kojega su odbila potpisati dva od tri sindikata u pregovorima – Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara.

Nije istinita tvrdnja sindikata medicinskih sestara da Ministarstvo iznosi „paušalne navode“ o neto iznosima za jedno dežurstvo liječnika koji, po ocjeni sindikata, „ničim nisu argumentirani“. Navodi Ministarstva o iznosima za dežurstva i prekovremeni rad, za koje se uvećavaju plaće, utemeljeni su na provjerljivim podacima o plaćama i primanjima u bolnicama.

Navodimo primjer. Prema podacima iz tri zagrebačke kliničke bolnice, medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom, koja radi na bolničkom odjelu u turnusima, s 10 godina staža, bez obiteljskih olakšica, prema ništetnom KU primala je prosječno 5.400 kuna, prema važećem KU prima prosječno 5.280, a bez KU primala bi prosječno 4.600 kuna.

Podsjećamo da su sindikati dva puta napustili pregovore dok je Vlada, potpisujući važeći KU, pokazala da brine o zaposlenima u zdravstvu. Da Ministarstvo zdravlja nije brinulo i o pravima radnika te da nije potpisan novi KU 5. srpnja ove godine, plaće medicinskih sestara bile bi manje oko 800 kuna.

Izdvajamo još jedan argument u prilog našoj dobroj vjeri u pregovore. Iako KU vrijedi do 5. listopada 2013., odnosno, uz produženu primjenu do 5. siječanja 2014., ministar je otvorio nove pregovore već 31. srpnja ove godine, želeći što prije postići dogovor oko novog KU.

Nadalje, da nema razloga za štrajk potvrđuje i predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajić Čahut, čiji sindikat okuplja 1.200 medicinskih sestara u KBC Rijeka.

Ona u današnjem izdanju Novog lista kaže kako medicinske sestre u riječkom KBC-u neće štrajkati. Pritom ističe: „Nije istina da su plaće liječnika i medicinskih sestara manje i do 30 posto. Plaće su pale za tri posto, a pozivanje na štrajk je čisto obmanjivanje javnosti“.

Pregovori o mirenju su propali zato što su sindikati tražili od Vlade da potpiše sporazum koji je protivan Zakonu, baš kao što je to bio i KU iz 2011., koji je 4 puta proglašen nevažećim na hrvatskim sudovima. Vladini predstavnici odbili su, naravno, potpisati nezakonit dokument.

Još jednom ponavljamo da novim KU želimo osigurati bolje uvjete rada za sve zaposlene u zdravstvu, ali u okviru realnih mogućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close