Ministarstvo poljoprivrede: u 2014. dug prema državi imalo 6,8 posto OPG-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 17:33
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (Photo: Ivica Galovic/PIXSELL)

Te je podatke Ministarstvo poljoprivrede objavilo u povodu medijskih napisa vezanih za ukupan broj blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 Porezna uprava umanjila je ili u potpunosti izvršila prijeboj naloga za isplatu potpore s iznosom poreznog duga za 12.808 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), što je 6,8 posto od ukupnog boja OPG-ova, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede, napominjući kako ima i OPG-ova čiji su računi blokirani od strane drugih vjerovnika.

Te je podatke Ministarstvo poljoprivrede objavilo u povodu medijskih napisa vezanih za ukupan broj blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Iz resornog ministarstva podsjećaju kako se Zakonom o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (od kraja listopada 2012.), koji je usklađen sa EU zakonodavstvom, isplata potpora obavlja isključivo na žiroračun poljoprivrednog gospodarstva, što znači da se izravna plaćanja poljoprivrednicima unatrag dvije godine ne mogu više isplaćivati na račun posebnih namjena, tzv. zaštićeni račun, a isplata potpora može biti predmet ovrhe.

Prema podacima sa kojima raspolaže to ministarstvo u 2014. godini izvršen je prijeboj poreznog duga za 12.808 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Dakle, od 185.713 OPG-a koji su registrirani u 2014. u Upisniku je 6,8 posto OPG-ova kojima je Porezna uprava umanjila ili u potpunosti izvršila prijeboj naloga za isplatu potpore s iznosom poreznog duga.

Ipak, napominju, ima i OPG-ova čiji su računi blokirani od strane drugih vjerovnika (teleoperatera, komunalnih poduzeća, banaka, leasing kuća). Te podatke Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju analiziraju zajedno s Financijskom agencijom, navodi se u obavijesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close